Hrvatski radio

Radio Osijek

Na istoku zemlje nešto malo više zaraženih nego prethodnih dana

17.02.2021.

09:56

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim županijama, u protekla 24 sata 79 je novozaraženih - najviše ih je u Brodsko-posavskoj (34). U Osječko-baranjskoj 21 je novi slučaj, Vukovarsko-srijemskoj 20, Požeško-slavonska bilježi tri, a Virovitičko-podravska jedan. Jedna osoba je preminula.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirana su 34 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (9), grad Slavonski Brod (5), općina Rešetari (4), općine Sibinj i Staro Petrovo Selo (po 3), općine Nova Kapela i Vrbje (po 2) te općine Cernik, Davor, Dragalić, Klakar, Velika Kopanica i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.163, dok je broj aktivnih slučajeva 102. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 73, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 142.
U protekla 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Na bolničkom je liječenju 45 covid pacijenata (2 osobe manje nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici ih je 28, a u novogradiškoj bolnici 17. Dvije osobe su na respiratoru (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 455 osoba (54 osobe manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 352 uzorka od kojih je 21 bio pozitivan na koronavirus, što je udio od 6 posto. Preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Petero novozaraženih je iz Osijeka, po dvije osobe su s područja Antunovca, Belišća, Đakova i Ernestinova, a po jedna je iz Bilja, Čepina, Darde, Donjeg Miholjca, Našica, Popovca, Vladislavaca i Vuke. Na bolničkom se liječenju nalazi 59 osoba oboljelih od COVID-a19, i to 43 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 10 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 16 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 695 osoba. U protekla 24 sata policijski su službenici proveli 24 provjere osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdili su za tri osobe. Dvije osobe, državljani Republike Srbije, ušli su u Hrvatsku 12. veljače, a kako nisu imali negativan PCR test određena im je mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana, što nisu ispoštovali te su im 16. veljače po dolasku na Granični prijelaz Erdut uručeni prekršajni nalozi. Izrečena im je novčana kazna u iznosu od 8.000 kuna i 500 kuna za troškove postupka. Treće kršenje se odnosi na osobu iz Belog Manastira koja u vrijeme izrečene mjere samoizolacije nije zatečena na prijavljenoj adresi.
Policijski su službenici obavili i 105 nadzora objekata. Kršenje propisanih mjera utvrđeno je na području Policijske postaje Našice, odnosno u jednom caffe baru u Đurđenovcu gdje je zatečeno pet osoba. O počinjenom prekršaju slijedi obavijest Državnom inspektoratu.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 246 uzoraka, od kojih je 20 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (19 pozitivnih na PCR testiranju, a 1 na brzom antigenskom testu). Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Šestero novozaraženih je iz Vukovara, po troje iz Vinkovaca i Starih Jankovaca, te po jedna osoba iz Bokšića, Bršadina, Cerića, Ivankova, Jarmine, Novih Jankovaca, Otoka i Podrinja. U županiji je na bolničkom liječenju 30 covid pacijenata. U kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju je 95 osoba. Među zaraženima je četvero djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara), a iz sustava obrazovanja troje učenika i troje nastavnika. U samoizolaciji na području županije je 448 osoba – iz sustava zdravstva jedan liječnik, a iz sustava školstva u samoizolaciji se nalaze dva nastavnika i 81 učenik. Od početka epidemije, ukupan broj zaraženih koronavirusom je 8605, od kojih se 8289 oporavilo, a od posljedica infekcije preminula je 191 osoba.

Na posljednjem testiranju iz Požeško-slavonske županije obrađeno je 178 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na SARS-CoV-2. Trenutno su aktivna 22 slučaja zaraze koronavirusom. Na bolničkom se liječenju nalazi 10 covid pacijenata, 12 osoba je u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju, a u samoizolaciji se nalazi 105 kontakata osoba zaraženih koronavirusom

Od ukupno 29 testiranih kod jedne muške osobe iz Virovitice detektiran je virus SARS-CoV-2, priopćio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Udio pozitivnih među testiranima u posljednja 24 sata iznosi 3,4 posto. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 16 COVID-19 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Od početka epidemije virusom SARS-CoV-2 zarazila se 3.441 osoba. Stotinu i dvije osobe su preminule od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.