Hrvatski radio

Radio Osijek

"Na kavici u podne" i Miro Gavran

16.11.2020.

19:14

Autor: Radio Osijek / IF

"Na kavici u podne" i Miro Gavran

"Na kavici u podne" i Miro Gavran

Foto: - / -

Osječka je publika prva imala priliku čuti najnoviji dramski tekst Mire Gavrana "Na kavici u podne" na koncertnom čitanju drame te poslušati kako, zašto i za koga piše najizvođeniji hrvatski suvremeni pisac na svjetskim pozornicama. Druženje je organizirano u sklopu Dana Matice hrvatske Osijek.

Miro Gavran ovog je ljeta napisao dramu "Na kavici u podne" koja govori o majci i sinu i njihovu odnosu tijekom dvadesetak godina. Kako su i njegovi raniji dramski tekstovi "Sladoled" (o majci i kćeri) i "Pivo" (o ocu i sinu) već zabilježili preko stotinu izvedaba, poželio je napraviti priču o majci i sinu, posvetio ju je supruzi Mladeni, koja igra majku, i sinu Jakovu, u ulozi sina. Predstava tako nastaje u krugu obitelji što se u vrijeme korona krize pokazalo dobrim jer mogu raditi u vlastitom domu, a premijeru najavljuju za veljaču iduće godine. Uoči praizvedbe osječka Književna revija objavit će i tekst drame.
Veza Osijeka i Mire Gavrana traje već desetljećima, njegove tekstove uprizorili su u Dječjem kazalištu i HNK-u, osječka publika popratila je predstavljanje gotovo svake Gavranove knjige, a sin Jakov studirao je na osječkoj akademiji glumu i lutkarstvo. Stoga se, kaže Miro Gavran, činilo logičnim da najnoviji tekst u koncertnom čitanju predstavi upravo na Danima Matice hrvatske u Osijeku, gradu s kojim ga veže puno prijateljstava i suradnji.
Da Gavran uvijek nešto piše, potvrdio je najavivši novi roman na kojem radi zadnjih pet-šest mjeseci i 60-70 stranica priprema već je napisano pa kad završi s režijskim poslom predstave "Na kavici u podne" posvetit će se knjizi. Mjeseci korone koji su prekinuli mnoga planirana putovanja po svijetu gdje se izvode Gavranovi dramski tekstovi, bili su dobro autorski iskorišteni jer pisac je imao svoj mir za rad pa je proljetos nastala još jedna drama. S obzirom na to da Garvranove drame dožive petnaestak premijera godišnje diljem svijeta, novi tekstovi uvijek su dobrodošli.
S Mirom Gavranom razgovarao je predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske Ivan Trojan, a dijelove novog dramskog teksta "Na kavici u podne" pročitali su mladi glumci Marijan Josipović i Nikolina Odobašić.
Dani Matice hrvatske Osijek nastavljaju se u četvrtak, 26. studenog u 18 sati u Kulturnom centru Osijek kada u goste dolazi Teatar kabare Tuzla s monodramom ''Bosanska kraljica'' autorice Marice Petrović, a završit će proslavom sjajnog jubileja. Uvaženi osječki profesor, književnik, slikar Bogdan Mesinger ove godine obilježava 70 godina umjetničkog rada i 90 godina života. Njemu u čast bit će prikazan dokumentarni film o Bogdanu Mesingeru.

Ivan Trojan i Miro Gavran

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.