Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pokopan Darko Pajičić

23.11.2015.

14:35

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U noći pokolja s 18. na 19. studenoga 1991. koji su u Vukovaru izvršili pripadnici takozvane JNA i paravojne postrojbe, Darko Pajičić nakratko je izbjegao sudbinu tisuća pobijenih i masakriranih hrvatskih branitelja i civila-staraca, žena i djece.

Deportiran je u srpske koncentracijske logore u kojima je 18-ti rođendan dočekao uz batinanja i mučenja, okrutno i nečovječno postupanje za koje mučitelji do danas nisu odgovarali.

Pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru uz vojne počasti, došli su ga ispratiti hrvatski branitelji iz svih krajeva domovine. 

Vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora, 43-godišnji Darko Pajičić javnosti je postao poznat kad je prije dvije godine s još jednim Vukovarcem pokušao kamenom razbiti ploču sa ćiriličnim natpisom na zgradi Policijske postaje. U sukobu s policijom teško mu je ozlijeđena glava i zbog toga je do kraja života bio nepokretan.

Umro je u subotu u Općoj županijskoj bolnici u Vukovaru.

Događaj pred Policijskom postajom u Vukovaru prije dvije godine izazvao je ogorčene prosvjede branitelja.

Obitelj policajca Saše Sabadoša tjednima je bila pod policijskom zaštitiom zbog prijetnji. Grupa građana podnijela je u međuvremenu kaznenu prijavu protiv policajca zbog prekomjerne uporabe sile dok je Stožer za obranu Vukovara zatražio njegovu suspenziju te ostavku resornog ministra.

Pajičićeva slika nakon operacije glave zbog teških ozljeda obišla je Hrvatsku - podsjeća Franjo Šoljić predsjednik vukovarske koordinacije udruga iz Domovinskog rata:

"Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je proceduru, podignulo optužnicu, no dvije godine čekamo da se predmet riješi. Do dana današnjeg se ništa ne događa, očito Ministarstvo štiti sustav."

Za Darkovu nesreću kriva je rakija,poručio im je prije dvije godine ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Danas je najavio kako će se očitovati sutra, rekavši među ostalim kako se "tragedijom manipulira."

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.