Hrvatski radio

Radio Osijek

Na našem području desetak je oboljelih od gripe

11.12.2019.

10:58

Autor: Ksenija Zelenić

Foto-radio hrt

Foto-radio hrt

Foto: - / -

Na području Osječko-baranjske županije za sada još nije počela takozvana sezona gripe.U županijskom Zavodu za javno zdravstvo zabilježeno je desetak slučajeva oboljelih od gripe, dok u Klinici za infektivne bolesti KBC-a Osijek nije zabilježen ni jedan slučaj.

Za ovu sezonu gripe, Zavod je naručio oko 23 000 doza cjepiva i sve su potrošene u svega nekoliko dana. Stoga se ni ne očekuje veća epidemija na našem području. Prema riječima voditelja epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo osječko-baranjske županije dr. Karla Kožula, trebalo bi stići još oko 300 doza cjepiva koje će bit podijeljene ambulantama obiteljske medicine. Ono što je različito od prijašnjih godina jest da se na cijepljenje odlučuju i mlađi ljudi,što posebno raduje liječnike. Inače, cijepljenje se preporučuje svim kroničnim bolesnicima, starijima  od 65 godina te onima koji su u čestom dodiru s drugim ljudima. Gripa je virusno kapljično oboljenje čiji su osnovni simptomi bolovi u mišićima i zglobovima, praćeni visokom tjelesnom  temperaturom s jakom grloboljom. Liječnici kažu da joj je i osnovna karakteristika da ruši u krevet. Mora se preležati, uz uzimanje antipiretika i toplih napitaka. U suprotnom, može izazvati teške posljedice ali i smrt. Poglavito kod starijih kroničnih ne cijepljenih bolesnika. Epidemija gripe očekuje se  sredinom siječnja i stoga se još uvijek savjetuje zaštita cijepljenjem jer ima dovoljno vremena  za inkubaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.