Hrvatski radio

Radio Osijek

Na ocjenjivanje prijavljena 242 uzorka rakija i likera

16.11.2020.

12:54

Autor: HGK / Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek i ove je godine, u suradnji s Prehrambeno tehnološkim fakultetom Osijek i Općinom Semeljci, organizirala edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera.

Na 16. ocjenjivanje voćnih rakija i likera prijavljena su ukupno 242 uzorka proizvođača iz cijele Hrvatske, a proglašenje pobjednika je 27. ovog mjeseca u Semeljcima, rekao je viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek Igor Mikulić: "Iako smo zbog trenutačne situacije očekivali manje uzoraka nego prijašnjih godina. pristiglo ih je 8 više nego 2019. godine. Od ukupnog broja uzoraka 176 otpada na voćne rakije, među kojima prednjače šljivovice (81 uzorak). Od ukupno 66 likera prijavljena na natjecanje, najviše je likera od višnje koji je pristiglo 20 uzoraka. Ovom ocjenjivanju pristupili smo uz veliki oprez zbog koronavirusa i kod samog ocjenjivanja vodimo računa o potrebnim epidemiološkim mjerama. Čak smo bili primorani smanjiti broj ocjenjivača kako bi bili na potrebnom razmaku jedan od drugoga. I samo proglašenje pobjednika natjecanja, 27. studenoga u Semeljcima, bit će prilagođeno ovoj zdravstvenoj situaciji i sigurno neće biti skupa kakav je bio proteklih godina. Svečanost će biti pripremljena praktično samo za one koje ćemo izravno pozvati", rekao je Mikulić i dodao kako je kroz dosadašnjih 15 godina koliko se provodi ovo ocjenjivanje, gdje je naglasak bio na edukaciji proizvođača, postignuti su značajni pomaci u rastu kvalitete voćnih rakija i likera. Posebice je kod šljivovice postignuta visoka razina standardiziranosti te kvalitete, ali ne zaostaju tu i rakije viljamovke, loze ili likeri od višnje, oraha: "Edukacija je imala za cilj i poticanje i osposobljavanje proizvođača da registriraju svoje destilerije kako bi s rakijama i likerima, kao ozbiljni proizvođači izašli legalno na tržište. Broj destilerija raste i danas na području pet slavonskih županija imamo 40-tak registriranih destilerija. Mnoge od njih uspješno posluju, zapošljavaju, uredno plaćaju trošarine i poreze", rekao je Mikulić i istaknuo kako je ove godine posebno zanimljivo što su svi predani uzorci, prije današnjeg organoleptičkog ili senzoričkog ocjenjivanja, prošli fizikalno-kemijsko analizu koja je pokazala kako su svi zdravstveno ispravni.

Svi uzorci su prošli fizikalno-kemijsku analizu, dok je organoleptičko ocjenjivanje provelo 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića: "Ocjenjuje se boja, okus, miris te bistroća, a dobra rakija mora biti bez mana. Kod rakija je bitno da nisu prejake, znači da nisu preko 43% volumena alkohola jer tada jačina poništava druge njezine kvalitete. Kod nama najzastupljenije šljivovice, osim mirisa na fermentiranu šljivu i blago termički promijenjenu aromu šljive, mora biti prepoznata šljiva. Osim toga mora imati onu zlatnu boju, mora biti besprijekorne bistroće, ne smije biti mutnoće", rekao je Miličević.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, višegodišnji nasadi voća u intenzivnoj proizvodnji u Hrvatskoj se nalaze na oko 35.000 hektara. Od toga je oko pet tisuća hektara na području Osječko-baranjske županije. Najviše je oraha (1140 hektara) i lijeske (937 ha) te 802 hektara višnje, 658 ha jabuke i 542 ha šljive, od kojih upravo dio završava u proizvodnji rakija. Tomu treba dodati i oko 20.000 hektara vinograda koliko ih ima Hrvatska, od čega je više od 2200 hektara na području Osječko-baranjske županije, gdje osim vina nastaje i loza ili komovica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.