Hrvatski radio

Radio Osijek

Na OLJK-u film Nine Violić "Baci se na pod"

04.07.2022.

22:59

Autor: Radio Osijek

Film

Film

Foto: M.Milas / Radio Osijek

"Baci se na pod", dugometražni je prvijenac u režiji glumice Nine Violić. Ova intimna drama prati posljednje trenutke zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru.


       

"Ideja je nastala davno. Htjela sam napraviti film o tome da u životu nismo sposobni ništa objektivno doživjeti. Odabrala sam trenutak koji prikazuje pola sata prije razvoda tročlane obitelji. Prva je priča dječja perspektiva koja se bavi nekakvim dječjim svijetom koji je sniman iz donjeg rakursa, druga je priča nervoznog i izbezumljenog muža, koja je snimana iz ruke, a treća je priča moja i ona je oslobađajuća", pojašnjava redateljica, scenaristica i glumica Nina Violić. "Glumac uvijek ima malo drukčiji, intimniji pogled na sadržaj kojim se bavi, glumac ne razmišlja iz perspektive tog autorstva nad pričom, već više iz perspektive lika, odnosa između likova... To me uvijek privlači filmu, volim psihološke filmove. Drago mi je što smo osvojili nagradu za najbolji film na festivalu Mediteranskog filma u Splitu , što nas je gurnulo naprijed baš u trenutku kad se film počeo prikazivati u CineStarima. No, bilo mi je jako važno i da film prikažemo u toj nekoj ljetnoj varijanti, jer imamo tu mogućnost. U Hrvatskoj sada postoji puno art kina, pučkih učilišta i baš tih ljetnih pozornica koje nekako okupljaju taj nezavisni film puno bolje. Glumica Areta Ćurković bila je osoba koja je dovela film u Osijek i baš sam sretna zbog toga. Ima glumaca koji režiraju i koji pišu, no ima i onih koji se žele baviti samo glumom. Ja sam imala tu potrebu, lijepo sam se zabavila i stvorila sam tu malo ekipu s kojom bih rado nastavila raditi". Glazbu za film potpisuje Filip Šovagović, a u filmu glume Goran Bogdan u ulozi oca, Nina Violić u ulozi majke, Bruno Frketić Bajić u ulozi sina i Lee DeLong u ulozi tete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.