Hrvatski radio

Radio Osijek

Na osječkom Gradskom vijeću od vatrogasaca do demografije

07.12.2020.

13:33

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Jedna od točaka Dnevnog reda 34. sjednice osječkog Gradskog vijeća bio je Prijedlog Programa demografskih mjera Grada Osijeka za ovu i iduću godinu koji je prihvaćen jednoglasno no ne bez primjedbi. Pojavila se i inicijativa o posebnom gradskom Upravnom odjelu za demografiju.

U Programu demografskih mjera je 30 mjera, a iz oporbenih redova došle su ocjene da su to već poznate mjere, preširoko postavljene (nisu nužno samo demografske) i ne dovoljno konkretne u odnosu na to tko su im korisnici, pojavio se i prijedlog o osnivanju posebnog Upravnog odjela za demografiju za područje grada ali i zajedno sa županijom. No, oporba je prihvatila Program jer se odnosi samo na ovu i iduću godinu nakon čega bi (i nakon lokalnih izbora) Osijek trebao dobiti i dugoročniji plan mjera, a iz oporbenih redova je ocijenjeno da treba donositi mjere s brzo mjerljivim rezultatima, a ne nakon 20 ili 30 godina. Među danas prihvaćenim mjerama su novčane pomoći i potpore mladim obiteljima i roditeljima, stipendije za učenike i studente, razvoj programa za mlade, demografske mjere kroz prostorno planiranje, mjere potpora za zapošljavanje, izgradnja dječjih igrališta, poduzetničke potpore...

Vijećnicima je predstavljena Strategija razvoja sporta u Osijeku do 2030. godine, a kao najveći potrebni infrastrurkturni projekti istaknuti su izgradnja kompleksa bazena i adrenalinskog parka (auto-moto staze) za što, kako je pokazalo istraživanje stajališta građana, postoji i potpora Osječana. 

Među vijećničkim pitanjima i inicijativama bile su i one o potrebi isticanja prioriteta u sanaciji pročelja u užem središtu grada ali i ona o usporavanju tog procesa kao posljedice smanjivanja spomeničke rente što je predloženo kao pomoć poduzetnicima. Vijećnici su doznali i da Stara pekara, otvorena prije godinu dana, nije u punoj funkciji posebno zbog kovidkrize koja je ugasila hostelsku djelatnost, da ne trebaju brinuti da će isteći ugovor o izgradnji 1. Gimnazije, a iz Gradske uprave, među ostalim, pozitivno gledaju i na prijedlog da se na nekoliko desetaka mjesta u gradu postave pojilice za četveronošce.          

U tonskim zapisima  donosimo i oprečna stajališta HDZ-ovog vijećnik Milana Opačka i zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš oko Javne vatrogasne postrojbe i ima li ona više uopće čelnog čovjeka pa time i osobu odgovornu za isplatu plaća djelatnicima: 

vijećnik Milan Opačak i dogradonačelnica Žana Gamoš o Javnoj vatrogasnoj postrojbi

Zrinko Čustonja (tvrtka Inovacije u sportu) o Strategiji sporta do 2030.

pročelnik Romano Kristić i vijećnica Sanda Pašuld o demografskim mjerama

pročelnica Kornelija Mlinarević o Staroj pekari

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.