Hrvatski radio

Radio Osijek

Na područjima Županje i Našica saniraju se štete

20.07.2021.

15:07

Autor: Radio Osijek / KI

fotoo Facebook gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba

fotoo Facebook gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba

Foto: - / -

Četvrti dan zaredom obilne kiše i poplave prouzročile su velike probleme, jučer na našičkom i županjskom području. Poplavljeni su podrumi i kuće, stradali su usjevi, a besana je noć iza mještana i dežurnih službi.

Besana je noć iza mještana na području Županje nakon snažnog nevremena s obilnom kišom. U samo nekoliko sati mjestimično je palo i više od 140 litara kiše po četvornome metru. Odvodi nisu uspjeli primiti toliku količinu vode pa je poplavljen gotovo cijeli grad. Promet je bio otežan, više automobila ostalo je u bujici, a s vodom su se teško nosila čak i vatrogasna vozila: "Ljudi su zvali, znači poplave podruma, zidovi... Strašno nešto. Poplavljene ulice, auti nisu mogli ići, a i naš jedan kamion je zaglibio. Meteorolozi su najavljivali još oborina biti tijekom noći tako da smo se dodatno pripremiti s vrećama pijeska jer je krenula na određenim mjestima ulaziti u domove. Imali smo preko 100 poziva", rekao je Mate Pavelić iz DVD-a Žuapanja. Tijekom dana broj poziva prtena službi 112 dosegnuo je gotovo 500, a od subote na istoku zemlje zabilježeno je preko tisuću poziva. Stanje se konačno stabilizira, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Županje Mladen Dogan: "U sat vremena je pala ogromna količina vode naši otvori kanalizacije to nisu mogli progutati ali evo hvala Bogu već je kiša pala pa se spustilo za 10 ak centimetara." 

Sve dežurne službe rade na sanacija štete i na našičkom području koje je jučer poslijepodne pogodilo snažno nevrijeme. U mjestima Seona, Zoljan, Martin i Donja Motičina poplavljeni su podrumi, gospodarske zgrade, neke kuće, a stradala je i stoka. Među ostalima i gospodina Ivici Maslaku iz Martina: "Ovce su se popele na jaslice i spasile se. Tu su disale, no jedna je otišla. Zečevi i kokoši nesilice su svi otišli, žalosno je", rekao je, a susjeda Evica Jun dodala: "Ma bilo je tu svega, danas čiste evo, i jučer su već sklanjali i tako eto, znate da kad voda ide, da kako je to."
Bujice nisu zaobišle ni mjesto Zoljan. Stevi Žarniku je uništen kolni prilaz: "Ako ne bude ništa, ako ne bude Općina i grad, morat ću sam, to već sada treći puta pravim most sam", rekao je, a susjed Mario Ladnjak dodao: "Mi smo jedva izašli iz kuće i dok smo došli do ceste već je bilo sve pod vodom. Što da sad kukam, ne vrijedi mi. Idemo dalje i dobro."
Iz gradske uprave poručuju da je stanje pod nadzorom i da su sve dežurne službe na terenu. Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba napominje kako je sazvao i Povjerenstvo za procjenu štete, slijedi obilazak terena, a već se razmišlja i od nadoknadi šteta: "Imamo sreću tu što noćas nisu bile obilne padaline koja su možda bile čak i očekivane, evo, nisu bile i to je osnovni razlog sada za optimizam", rekao je gradonačelnik Kašuba i dodao kako je na poplavljenim područjima u tijeku isušivanje objekata koje je oštetila voda, a mehanizacija je uključena u raščišćavanje dvorišta, prometnica i drugih javnih površina.

Našice je još jučer posjetio župan Ivan Anušić te najavio proglašenje elementarne nepogode.

Galerija
fotoo Facebook gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, Foto: -/-
fotoo Facebook gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, Foto: -/-fotoo Facebook gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, Foto: -/-foto DVD Našice, Foto: -/-foto Radio Našice Danko Justić, Foto: -/-foto Facebook Radio Županja, Foto: -/-foto Facebook Radio Županja, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.