Hrvatski radio

Radio Osijek

Na području Elektroslavonije više od 5900 korisnika dobit će pristup naprednoj mreži

17.03.2022.

13:42

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Radionica HEO PDS u Slavoniji

Radionica HEO PDS u Slavoniji

Foto: HEP / HRT Radio Osijek

HEP ODS održao šestu radionicu Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža. Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža odnosi se na modernizaciju i informatizaciju dijela elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj. 

HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. održao je šestu radionicu u sklopu „Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža“ s ciljem informiranja javnosti o napretku implementacije projekta na distribucijskom području Elektroslavonije Osijek. Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža odnosi se na modernizaciju i informatizaciju dijela elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj. U sklopu Pilot projekta, HEP ODS-a ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže u pet (Elektroslavonija Osijek, Elektra Zagreb, Elektrodalmacija Split, Elektra Zadar i Elektrojug Dubrovnik) od ukupno 21 distribucijskog područja HEP ODS. U napredne mreže na području Elektroslavonije Osijek ulaže se 32 milijuna kuna.

„Nalazimo se u izazovnim vremenima i zahtjevnom poslovnom okruženju. U glavni fokus modernih operatora distribucijskih sustava, a time i HEP ODS-a, dolazi napredni korisnik mreže. S projektnim aktivnostima koje provodimo povećavamo učinkovitost distribucije električne energije, smanjujemo gubitke distribucijske mreže te povećavamo pouzdanost napajanja krajnjih korisnika mreže. Napredna mjerna infrastruktura osigurat će detaljne podatke o potrošnji električne energije u vremenu, a automatizacija srednjonaponske mreže stvoriti preduvjete za širu integraciju distribuiranih izvora, što će doprinijeti lakšem donošenju odluka o pokretanju investicijskih aktivnosti korisnika mreže“ istaknuo je zamjenik voditelja projekta Anđelko Tunjić.

Pilot projekt uvođenja naprednih mreža prvi je projekt HEP ODS-a sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Stručno predavanje na temu uvođenja naprednih mreža na području Osječko-baranjske županije te usporedbe sa susjednom Mađarskom održao je prof. dr. sc. Damir Šljivac sa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka.

„Fakultet elektrotehnike. računarstva i informacijskih tehnologija Osijek u okviru Laboratorija za obnovljive izvore energije i Istraživačke grupe IG-07 za napredne elektroenergetske tehnologije i sustave Zavoda za elektroenergetiku u suradnji s mnogim hrvatskim i europskim partnerima proteklih 10 godina provodi 15 strateških važnih europskih, hrvatskih i internih sveučilišnih i fakultetskih projekata koji se odnose na napredne mreže i napredne korisnike. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti oko 47 milijuna kuna kojima je cilj integracija distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, sustava pohrane električne energije i naprednih IT sustava upravljanja električnom energijom u distributivnu mrežu i napredne korisnike s osobitim naglaskom na javne zgrade s visokim udjelom obnovljivih izvora energije“, kazao je prof. dr. sc. Damir Šljivac.

Projekt obuhvaća uspostavu napredne mjerne infrastrukture koja će omogućiti praćenje potrošnje električne energije, aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika, precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži. U tu svrhu na području Elektroslavonije Osijek ugrađeno je 1.900 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 30 brojila u transformatorskim stanicama. Projektna aktivnost vrijedna je osam milijuna kuna, a najveći izazov za provođenje bila je pandemija korona virusa koja je usporila terenske aktivnosti. Napredna mjerna infrastruktura primijenit će se u svim jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj te u 4 jedinice lokalne samouprave u Virovitičko-podravskoj županiji.

Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže obuhvaća zamjenu postojećih transformatora novim, energetski učinkovitijim, što će doprinijeti smanjenju gubitaka u mreži i povećanju učinkovitosti distribucije električne energije. Na području Elektroslavonije Osijek ugrađen je 121 energetski učinkovit transformator, čime je aktivnost implementirana u cijelosti. Projektna aktivnost vrijedna je 9 milijuna kuna, a obuhvatila je 30.000 korisnika mreže.

Automatizacija srednjonaponske mreže provodi se s ciljem povećanja pouzdanosti napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvaranjem tehničkih preduvjeta za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu. Na području Elektroslavonije Osijek ugrađeno je 80 posto isporučene opreme, a projektna aktivnost vrijedna je 14,6 milijuna kuna.

„Provođenje Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža doprinijet će povećanju pouzdanosti napajanja električnom energijom na Distribucijskom području Slavonije te smanjenju tehničkih gubitaka u mreži. Ovim projektom obuhvatili smo sve gradove na području Elektroslavonije Osijek, a više od 5900 korisnika dobit će pristup naprednoj mreži. Uz to, uspješnim sudjelovanjem u realizaciji projekta zaposlenici Elektroslavonije Osijek dobili su vrijedna tehnička, inženjerska i administrativna znanja, posebice u planiranju, projektiranju, ugradnji i održavanju naprednih mreža“, zaključio je Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije Osijek.

HEP Osijek

HEP Osijek

Foto: HEP / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.