Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Sajmu antikviteta predstavljena "Osječka vinska priča"

03.09.2022.

14:04

Autor: HRT Radio Osijek

sajam

sajam

Foto: Grad Osijek / Grad Osijek

U Parku kralja Držislava i danas se, prve subote u mjesecu, održao Sajam antikviteta. Uz uobičajenu ponudu starina i obrtničkih proizvoda, gradska Turistička zajednica predstavila je projekt „Osječka vinska priča". 

Posjetitelji su se vratili u prošlost na omiljenom osječkom Sajmu antikviteta jer su upravo sajmovi kroz povijest bili prilika za dopremanje većih količina vina iz ugarske Baranje koja bi se prodavala gostioničarima i vojnicima nekadašnje Habsburške Monarhije, kasnije Austro-Ugarske. Iako se Sajam antikviteta u posljednje vrijeme iznimno održava u Parku kralja Držislava, njegova tradicionalna lokacija je Trg svetog Trojstva u baroknoj Tvrđi, nekadašnji „Vinski trg“ (njem. Weinplatz) na kojem se sve do 20-ih godina 20. stoljeća vršila prodaja vina naveliko. Osim što su mogli poslušati priče iz davnina od veselog osječkog pandura, posjetitelji Sajma antikviteta su imati priliku probati vina ssječkih vinara čiji su se vinogradi i vinski podrumi smjestili u plodonosnim vinogorjima Baranjei Erduta. Kako bi uživali u njihovim vinima, ljubitelji dobre kapljice platili su „bećarinu“, stari namet na prekomjernu konzumaciju "soka" iz grožđa. Osim dobre priče i još boljeg vina, Turistička zajednica grada Osijeka pripremila je i nove tiskane materijale „Osječka vinska priča“. /iz teksta TZ Osijeka/

Osijek ovoga ljeta bilježi rekordne turističke rezultate. Izvrsnim brojkama pridonijele su brojne i dobro organizirane kulturne, zabavne i sportske manifestacije, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić tijekom obilaska Sajma antikviteta. „Sajam antikviteta postao je svojevrstan brend Osijeka. Potvrđuju to brojni posjetitelji i izlagači svake prve subote u mjesecu. Dovoljno je reći da među izlagačima koji dolaze iz Hrvatske, ali i susjedne Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine postoji svojevrsna „lista čekanja“. Sve to pridonosi i odličnim turističkim rezultatima. Svi ljetni mjesecu su nam uz plusu. Po broju noćenja Osijek je imao rekordan kolovoz. Ostvareno je čak 12% više noćenja nego predpandemijske 2019. godine.A u prvih 8 mjeseci ove godine Osijek je po dolascima bolji za čak 55% u odnosu na prošlu godinu.“- izjavio je gradonačelnik Radić i podsjetio na bogato Ljeto u Osijeku. „Čitavo ljeto trajalo je Osječko ljeto kulture. Svi programi su besplatni. Imali smo vrlo uspješne i dobro posjećene tri Osječke ljetne noći. Sredinom kolovoza otvorili smo obnovljene bazene na Copacabani. Za 45 dana bazeni bilježe gotovo 35 tisuća posjetitelja. Tu ne stajemo. Čeka nas bogata jesen, ali i zima s Adventom koji je zapravo kruna svih turističkih događanja.“- zaključuje gradonačelnik Ivan Radić.

Na današnjem je sajmu „ispričana „ Osječka vinska priča. Cilj tog projekta osječke Turističke zajednice je promoviranje materijalne i nematerijalne osječke vinske baštine kroz doživljaj „bećarine“ i eno-gastro ponude grada. Poslušajte što su rekli gradonačelnik Ivan Radić, direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, direktorica osječke Turističke zajednice Tajana Rogulja te turistički vodič Domagoj Butković koji otkriva što je bećarina: 


sajam

sajam

sajam

Foto: Grad Osijek / Grad Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.