Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Skupštini OBŽ o gospodarenju otpadom, bivšem OLT-u, I. Gimnaziji...

25.11.2021.

15:07

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Proračun Osječko-baranjske županije za 2021. godinu povećan je za 35 milijuna kuna i ukupno iznosi milijardu i 635 tisuća kuna - potvrđeno je rebalansom na današnjoj sjednici Skupštine. Raspravljalo se o izgradnji I. Gimnazije, Regionalnom centru za gospodarenje otpadom i revitalizaciji bivšeg OLT-a

Iako je proračun Osječko-baranjske županije za 2021. godinu povećan za 35 milijuna kuna realno je smanjen za 6 milijuna. Razlog je veći povrat poreza i smanjeni prihod zaduženja za I. Gimnaziju, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž i dodala kako je povećanje prikazano kroz isplatu plaća po sudskim presudama u školstvu i zdravstvu za što su novci zapravo osigurani iz Državnog proračuna, a kroz županijski su "samo prošli": "Sam županijski proračun, dakle ono što se odnosi baš na samu Županiju, je smanjen za 6,4 milijuna kuna, dok je dio koji se odnosi na njihova vlastita sredstva, dakle ono što je samo evidencijski prikazano u proračunu je povećano za oko 41 milijun kuna."

U aktualnom satu tijekom kojega je župan Ivan Anušić odgovarao na pitanja, vijećnika SDP-a Marka Bogatića zanimalo je što se događa s izgradnjom I. Gimnazije. Župan Anušić je odgovorio: "Izgradnja I. Gimnazije u Osijeku počinje iza Nove godine. Sada smo u završnoj fazi javne nabave i uskoro donosimo odluku o najpovoljnijem izvođaču radova. Izgradnja treba početi nakon isteka rokova za žalbene postupke, a sredstva smo osigurali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vjerujem da ćemo u roku od oko dvije godine imati novu, modernu i najkvalitetniju školu."

Vijećnik Marko Bogatić upitao je i u kojoj je fazi izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, a župan Anušić rekao da od 9. prosinca počinje javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš, počinje i izrada projektne dokumentacije, a izgradnja Centra mora početi do 2023. godine: "Budući da se kasni s izgradnjom, vjerojatno su na snazi već penalizacije od strane EU. Trenutačna procjena vrijednosti ove investicije je oko 630 milijuna kuna, a iznos će financirati Vlada Republike Hrvatske", rekao je župan.

Županijski vijećnik HDZ-a Domagoj Mikulić upitao je što se trenutačno događa s projektom prenamjene područja nekadašnje tvornice OLT. Župan Anušić napomenuo je kako je završena konzervatorska studija koja govori što se i kako može u građevinskom smislu: "Dio objekata, poput secesijskih zgrada i vodotornja, morat će ostati. Oni će se kroz već načinjene konzervatorske studije obnoviti i prenamijeniti. Napravljeno je i idejno rješenje, a sljedeći korak je dobivanje prostora OLT-a u vlasništvo Osječko-baranjske županije, o čemu je Vlade RH donijela odluku na zadnjoj sjednici. Sada počinjemo izradu projektne dokumentacije koja će dati detaljan opis svega što će se raditi, a s tim dokumentima krećemo prema fondovima EU. Naime, u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. predviđena su sredstva upravo za takvu vrstu investicija", rekao je župan Anušić te dodao: "Planiramo obnovu na cijeloj lokaciji, a riječ je o površini od 5,5 hektara u samom centru Osijeka i atraktivnoj lokaciji, no u ovom trenutku potpuno neiskorištenom prostoru, ruglu grada koje ćemo pretvoriti u nešto odlično, kvalitetno, na korist i uslugu svih građana županije. Dio objekata će se prenamijeniti, izgradit će se novi sadržaji, alternativna kulturna scena dobit će svoj prostor, izgraditi stambeno-poslovni objekti, a naravno sve to uz korištenje novca iz fondova EU. Jedan od projekta koji će se graditi je Sportski inkubator, prvi takav u Hrvatskoj, pa i šire, uz koji je i 50 metarski olimpijski bazen", rekao je Anušić.

Župan je prihvatio prijedlog vijećnice Marije Miličić da se provjeri jesu li osigurana sredstva za dovršetak procesa razminiranja minsko-sumnjivih područja Osječko-baranjske županije do 2023. godine. Razmotrit će i prijedlog Zlatka Adjulovića o pokretanju Industrijske srednje škole u Belišću budući da je potrebno sustav obrazovanja prilagoditi potrebama tržišta kako bi se smanjio uvoz radne snage.

Galerija
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.