Hrvatski radio

Radio Osijek

Na svečanoj sjednici uz Dan grada Osijeka i predsjednica Republike

02.12.2015.

15:03

Autor: Monika Kralj/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

229. rođendan grada Osijeka, ujednjenje triju gradskih cjelina u jedinstvenu općinu, obilježen je svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj je nazočila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović...

Na bogatu povijest, sačuvani identet, tradiciju i i nasljeđe ali i veliku ulogu te stradanje grada Osijeku u Domovinskom ratu i posljedice koje su ostale podsjetio je predsjednik gradskog vijeća Anto Đapić.  Poručuje da budućnost grada kao zamašnjaka razvoja Slavonije i Baranje, ne može ovisiti od toga kave veze imamo u Vladi i kakve lobiste, vraćanje duga Osijeku i Slavoniji i Baranji mora biti trajna politika Hrvatske jer će se, u protivnom, sve prelamati preko naših leđa. 

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je u Osijek u zadnjih godinu dana uloženo preko 900 milijuna kuna te da je ovaj grad, za razliku od Zagreba, Zadra, Varaždina i Splita, ušao u drugi krug u izboru za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Nabrajajući mnoge osječke znamenitosti i vrijednosti, Vrkić je posebno izdvojio osječku Treću gimnaziju, koja je kroz svoju povijest iznjedrila 30 akademika i dva nobelovca Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga.

Došli ste u političku sredinu koja je prije 3 godine učinila ono što biste trebali napraviti ovih dana u državi- poručio je predsjednici države gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ističući suradnju lijevih i desnih u radu za grad. Osvrnuvši se na gospodarski trenutak u Slavoniji i Baranji osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao da se na lokalnoj razini puno radi ali rezultata nema prozivajući državnu politiku.

Središnja država je zakazala u stvaranju uvjeta bržeg gospodarskog razvoja. Kriza koja traje sedam godina dodatno je otežala gospodarsko i socijalno stanje u svim našim krajevima, što je uzrokovalo opravdano nezadovoljstvo Slavonaca odnosom središnje vlasti prema Slavoniji. No, razvoj pojedinih hrvatskih krajeva ne može se osigurati izvan konteksta razvoja cijele države. Regionalna politika može biti uspješna samo ako je državna politika uspješna", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Upozorila je kako od sredine prošle do sredine ove godine broj aktivnog stanovništva u Osječko-baranjskoj županiji manji za 3719 osoba, najviše zbog iseljavanja, a pribroje li se i negativne stope prirodnog prirasta, dobivaju se, upozorava, brojke koje ugržavaju samu životnu supstanciju Slavonije, ali i Hrvatske. Naglasila je kako je nedopustivo da Slavonija izumire, da ostaje bez svoga stanovništva, dok njezina mladost razvija tuđa gospodarstva i oživljava druge države. Dodala je kako Hrvatskoj treba jasna razvojna vizija, odlučnost i zajedništvo u provedbi te da će nova vlada u tom smislu imati golemu odgovornost, pri čemu bi njezina prva zadaća, smatra, trebala biti poreznim rasterećenjima plaća i tvrtki omogućiti ubrzano investiranje i zapošljavanje, ne samo kako bi zaustavili iseljevanje, nego i omogućili povratak iseljenih. Kako Slavonija više ne bi bila "zemlja mrtvih kapitala", dodala je, nova vlada imat će i odgovornost provesti decentalizaciju te županijama, gradovima i općinama dati veće fiskalne mogućnosti oblikovanja vlastitog razvoja. 

Za dosadašnju monetarno-kreditnu politika rekla je kako je više imala značaj iscrpljivanja, nego razvoja gospodarskih resursa, pa stoga očekuje od nove vlade, monetarnih i financijskih subjekata, promjenu novčarske politike prema stanovništvu i gospodarstvu. Posebice hrvatska poljoprivreda treba kreditnu politiku, koja će omogućiti jeftinija ulaganja u proizvodnju, rekla je predsjednica, koja očekuje da se, u idućem mandatnom razdoblju, pristupi osnivanju posebne banke za poljoprivredni razvoj sa sjedištem u Osijeku.

Nagradu za životno djelo dobio je bivši rektor i profesor emeritus osječkoga Sveučilišta Stanislav Marijanović, za doprinos kulturnom i znanstvenom životu grada. Priznanja su dobili akademik Pavao Rudan, Mato Tijardović, Gimnastičko društvo Osijek- Žito, Humanitarna udruga Rijeka ljubavi, Milorad Mišković, Marijan Gubina, Ljubomir Stanojević i Dokkica.     

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.