Hrvatski radio

Radio Osijek

13:36 / 15.03.2021.

Autor: Radio Osijek

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

Foto: - / -

Svjetski je dan prava potrošača, a Centar za edukaciju i informiranje potrošača obilježio ga je održivim doručkom s medijima koji su organizirali u sklopu projekta „Smanjimo bacanje hrane za vrijeme pandemije COVID 19”.

Upozorili su na to da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane te istaknuli kako bi doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem. Tanja Popović Filipović istaknula je kako bismo trebali promijeniti obrasce ponašanja pri kupnji hrane – razlikovati oznake „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, u kupnju krenuti s popisom, ostatak kompostirati ili donirati.

Iako se količina donirane hrane u Hrvatskoj u prošloj godini udvostručila, police nekih socijalnih samposluga i dalje zjape prazne pa iz Centra pozivaju građane da kontaktiraju humanitarne udruge i preusmjere im svoje viškove. Anamarija Krišto rekla je kako u doniranju hrane prednjače skandinavske zemlje, a Hrvatska je u Europskoj uniji na pretposljednjem mjestu, što dovoljno govori o tome koliko je prostora za pozitivne promjene. Upravo se s ciljem podizanja razine svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane provodi projekt koji je, uz održivi doručak, novinarima predstavljen u Vrtnoj bajci u Čepinu na imanju obitelji Matagić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.