Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Svjetski dan voda naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

23.03.2023.

12:59

Autor: Radio Osijek/TM

Na Svjetski dan voda osmaši naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

Na Svjetski dan voda osmaši naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

Foto: Projekt Smartwater / -

Učenici osmih razreda osječke Osnovne škole Antuna Mihanovića učionice u školi zamijenili su prostorijama Zlatne Grede, gdje su saznali zanimljivosti o riječnim sustavima i smišljali rješenja za izazove koje donose klimatske promjene. Povod radionice je bilo obilježavanje Svjetskog dana voda.

Radionica je održana u sklopu projekta Smartriver, koji u okviru Interreg Adrion programa prekogranične suradnje s još 8 partnera provode Grad Osijek i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, koja je ujedno i bila organizator ove radionice.

Kako se zove mladunče jelena i košute? Osmaši su na ovo i brojna druga pitanja odgovarali na kvizu u sklopu radionice “Stvori svoju rijeku”. Sva pitanja poticala su sudionike da povodom Svjetskog dana voda razmišljaju o važnosti rijeka, riječnih ekosustava i na očuvanje biljnog i životinjskog svijeta koji u njima postoji. 

Na Svjetski dan voda osmaši naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

Na Svjetski dan voda osmaši naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

Foto: Projekt Smartwater / -

“Kroz projekt SMARTRIVER želimo povećati kapacitete riječnih područja za prilagođavanje klimatskim promjenama i promicati aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u planiranju strategija za smanjenje rizika. Uključivanjem djece kroz ovaj info dan projekta i to baš na Svjetski dan voda, htjeli smo im ne samo osvijestiti važnost očuvanja ovog dragocjenog prirodnog bogatstva koje predstavlja poplavno područje Kopačkog rita, nego i dobiti njihove stavove o poštivanju prirodnog staništa, važnosti riječnih sustava, zaštiti prirodnih resursa”, rekla je Ivana Mamić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Osim kviza i učenja kroz crtanje baranjskog poplavnog reljefa, učenici su se o u edukativnoj dvorani Eko centra Zlatna Greda, o riječnim sustavima učili i kroz rad na didaktičkoj maketi uz pomoć koje su sami modelirali reljef, odnosno napravili svoje rijeku i tako učili o procesima nastanka riječnih tokova, razlici između prirodnog toka i regulirane rijeke.

“Riječni sustavi su nevjerojatno važni ekosustavi koji podržavaju mnoge životinjske vrste i pružaju brojne koristi za ljudsku populaciju. Međutim, klimatske promjene i ljudske aktivnosti sve više utječu na riječne sustave, što ih čini ranjivima na štete i uništavanje. Učenje o riječnim sustavima i njihovoj ekologiji je ključno za zaštitu okoliša, jer razumijevanje funkcije i uloge riječnih sustava u prirodi pomaže nam u očuvanju njihove bioraznolikosti i održavanju ekosustava u ravnoteži. Osim toga, učenje o riječnim sustavima omogućuje nam da shvatimo utjecaj klimatskih promjena na ove ekosustave i kako se možemo prilagoditi tim promjenama. Stoga u Zlatnoj Gredi uvijek nastojimo educirati mlađe generacije o tim temama kako bismo bili sigurni da ćemo i u budućnosti uspjeti kvalitetno upravljati i očuvati postojeće prirodne resurse kojima raspolažemo”, rekao je Mislav Barić, voditelj radionice. 

Na Svjetski dan voda osmaši naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

Na Svjetski dan voda osmaši naučili kako izgraditi (i štititi) svoju rijeku

Foto: Projekt Smartwater / -

Uz zavidnu razinu znanja koju su pokazali, učenici su bili kreativni i u oblikovanju riječnih tokova. Pobjednička ekipa kviza znanja dobila je obećanje učiteljice Vesne Lerinc da će biti oslobođenja odgovaranja na satu Biologije, pa je užarena atmosfera vladala do samog kraja radionice i konačne objave pobjednika.

Posljednje pitanje bilo je upravo o mladunčetu jelena i košute. Bambi, bio je prvi, netočni pokušaj, da bi na kraju ipak stigao i točan odgovor - tele. Zahvaljujući ovoj i sličnim radionicama, te visokoj razini svijesti o potrebi očuvanja riječnih sustava, ovi će učenici, uz sve ostale stanovnike Slavonije i Baranje, na ovim područjima moći vidjeti tele, jelena i košutu, ali i mnoge druge životinjske i biljne vrste tijekom godina koje dolaze.(Tekst:  Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, organizator radionice)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.