Hrvatski radio

Radio Osijek

Djeca na Valentinovo ulaze u novouređeni vrtić u Marijancima

11.02.2022.

13:37

Autor: Radio Osijek/TM

Dječji vrtić u Marijancima

Dječji vrtić u Marijancima

Foto: Osječko-baranjska županija / -

U Marijancima je dovršena rekonstrukcija područnog vrtića u kojem je osiguran smještaj za više od pedesetero djece iz te općine, a u punom kapacitetu s radom kreće od 14. veljače. Projekt je vrijedan oko 7,5 milijuna kuna, od čega se 5,2 milijuna kuna osiguralo iz programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. 

Na području Općine Marijanci, u Marijancima i Črnkovcima, do sada su u poludnevnom boravku radila dva područna vrtića, oba u sklopu Dječjeg vrtića "Pinokio" Donji Miholjac. Odlukom župana Osječko-baranjske županije o darovanju zgrade bivše osnovne škole u Marijancima omogućeno je njeno spajanje sa zgradom postojećeg vrtića, nakon čega je uslijedila cjelovita rekonstrukcija objekata, njihovo opremanje, kao i uređenje okoliša, od igrališta do parkirališta, odnosno projekt kojim je osiguran vrtićki smještaj za 54 djece.

Povodom završetka projekta jedinstvenog područnog vrtića za Općinu Marijanci, koji s radom u punom kapacitetu kreće od 14. veljače, danas je održana prigodna svečanost na kojoj su, uz ostale, bili ministrica poljoprivrede Marija Vučković te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


„Izgrađeni dječji vrtić samo je jedan od projekata u Osječko-baranjskoj županiji sufinanciran sredstvima Ministarstva iz programa ruralnog razvoja, a značajna sredstva uložila je i Općina Marijanci. Projekt je vrijedan oko 7,5 milijuna kuna, od čega se 5,2 milijuna kuna osiguralo spomenutim programom. Na području Osječko-baranjske županije ukupno je financirana izgradnja 14 dječjih vrtića, odnosno 50-ak u cijeloj Slavoniji. U Hrvatskoj je pak izgrađeno 200 vrtića čija je vrijednost milijardu kuna i svi su se pokazali kao opravdane investicije. Veseli me što ih sve popunjava velik broj djece koja će ondje boraviti u visokovrijednim prostorima izgrađenim prema pedagoškom standardu. Upravo su izgradnja ili rekonstrukcija dječjih vrtića, uz gradnju nerazvrstanih cesta, društvenih domova, parkova i malih projekata vodoopskrbe i odvodnje, najvažniji ciljevi zajedničke poljoprivredne politike koji će se nastaviti financirati i u budućem programskom razdoblju 2023.-2027. godine. Putem programa ruralnog razvoja do sada je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno 2,5 milijardi kuna vrijednih projekata”, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Izgradnja dječjeg vrtića u Marijancima nesumnjivo će podići kvalitetu života u općini. Zato ćemo nastaviti s izgradnjom infrastrukture potrebne mladim obiteljima kako bismo im osigurali sve uvjete za ostanak u Slavoniji.

Ivan Anušić, župan osječko-baranjski

Župan Ivan Anušić zahvalio je Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na suradnji pri realizaciji još jednog vrijednog projekta: „Uskoro će biti dovršena jedna od najvećih investicija na području naše županije, također sufinancirana nacionalnim sredstvima, a riječ je o Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće. Upravo su takva ulaganja ključ razvoja našeg kraja, a izgradnja dječjeg vrtića u Marijancima nesumnjivo će podići kvalitetu života u općini. Zato ćemo nastaviti s izgradnjom infrastrukture potrebne mladim obiteljima kako bismo im osigurali sve uvjete za ostanak u Slavoniji”, rekao je župan.

Načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić rekao je kako je upravo izgradnja ovog dječjeg vrtića kruna svih infrastrukturnih projekata u posljednjih nekoliko godina: „Ovime stanovnici Općine Marijanci dobivaju potpunu infrastrukturu i uslugu koje mjesto ove veličine može trebati. Vrtić će pružati uslugu cjelodnevnog boravka u dvije mješovite i jednoj jasličkoj skupini, a valja spomenuti i osmogodišnju školu s pripadajućom sportskom dvoranom. Što se ostalih realiziranih projekata tiče, potpuno je riješeno pitanje vodoopskrbe u općini, Marijanci i Kunišinci imaju izgrađen sustav odvodnje, dok se sada sustav odvodnje gradi u Črnkovcima, čime smo zaokružili sva neophodna infrastrukturna ulaganja na našem području. Vjerujem da će napori koje ulažemo zadržati mlade obitelji, a možda neke potaknuti na povratak”, zaključio je načelnik Dorkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.