Hrvatski radio

Radio Osijek

Na valpovačkom groblju Nijemci obilježili Dan progona

14.05.2022.

13:45

Autor: HRT Radio Osijek

Njemačka zajednica

Njemačka zajednica

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Osječka Njemačka zajednica obilježila je na groblju u Valpovu, uz spomen obilježje stradalima, Dan progona Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata. Sjećanje je to na žrtve logora u Valpovu gdje su Nijemci zatvarani nakon odluke AVNOJ-a da zbog kolektivne krivnje moraju biti deportirani, oduzeta im je imovina, a mnogi su skočali u logorima. 

Prvi je puta komemorativni skup održan bez nazočnosti preživjelih logoraša, a okupili su se njihovih potomci te članovi Njemačke zajednice. 11. svibnja 1945. osječke i Nijemce iz drugih slavonskih gradova partizanske su vlasti odvele iz njihovih domova u pokušaju da ih prema odluci predsjedništva AVNOJ-a deportiraju u Njemačku. Smještani su u sabirne logore  u kojima su, u teškim i nehumanim uvjetima,  umirale nevine žrtve, stradale isključivo zbog svoje nacionalnosti, ističu u Njemačkoj zajednici. Najveći logor za pripadnike njemačke manjine na prostoru Hrvatske bio je logor u Valpovu. Zabilježili smo što su na komemorativnom skupu rekli predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj Vladimir Ham, član i tajnik Zajednice Matija Greif i Darko Appelt. 

Ham, Greif, Appelt

Galerija
Njemačka zajednica , Foto: M.Kralj/Radio Osijek
Njemačka zajednica, Foto: M.Kralj/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.