Hrvatski radio

Radio Osijek

Na vukovarskom Gradskom vijeću ponovno tematizirano odlagalište otpada

08.02.2023.

15:41

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Sjednica vukovarskog Gradskog vijeća

Sjednica vukovarskog Gradskog vijeća

Foto: MVP / Radio Osijek

Vukovarsko odlagalište otpada žurno treba proširenje, no ni nakon pet požurnica Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u dvije i pol godine Gradu Vukovaru nije stigao odgovor - jedna je od tema vukovarskoga Gradskog vijeća na prijepodnevnom aktualnom satu.

Vijećnik Igor Gavrić (HDZ) rekao je kako na vukovarsko odlagalište otpada u Petrovačkoj doli otpad stiže iz 33 jedinice lokalne uprave i samouprave, a kapacitet je pri kraju. Penava je naveo da je tvrtka Komunalac d.o.o. potpisala ugovore s vanjskim korisnicima samo za prvi kvartal ove godine, a nakon toga će se ponovno procijeniti situacija. Napomenuo je kako Grad Vukovar traži način za proširenje odlagališta - no, kako je istaknuo, ni nakon pet požurnica Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u dvije i pol godine  nije stigao odgovor.


Među ostalima, vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) upitao je može li Grad išta učiniti po pitanju potpornih zidova na području Ulice Eugena Kvaternika i Duge ulice gdje se dio zemljišta urušio, pa su građani koji žive u okruženju zabrinuti za svoju sigurnost. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako je Grad svjestan problema koji se pojavljuje, no gradski proračun ne može podnijeti enormne financijske iznose koje takva sanacija iziskuje, istaknuvši kako se prijavljuje na sve natječaje kako bi iznašao sredstva za sanaciju potpornih zidova.


Vijećnik Nenad Bučko (HNS)  osvrnuo se na donošenje Odluke o poništenju Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara i Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara. Rekao je kako je kao oporbeni vijećnik upozoravao kako je najčistije poništiti natječaj. Gradonačelnik Penava rekao je kako su stručne službe Grada Vukovara imale sumnje te da su pratile razvoj situacije i u konačnici donijele odluku.


Vijećnik Srđan Milaković (DSS)  rekao je kako su nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pripadnici srpske zajednice aktivno participirali na visokim pozicijama u sredinama u kojima žive i, među ostalim, upitao zašto to i danas nije tako. Gradonačelnik Penava je rekao kako poštuje trud i doprinos svih uključenih u proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada su obje strane morale zatomiti emocije i iznaći kompromis za daljnji suživot. U kontekstu današnjeg vremena, naveo je kako želi ukazati na razvoj poduzetništva u Vukovaru, u kojemu su primjeri uključenja pripadnika srpske nacionalne manjine  u razvoj privatnog poduzetništva "perjanice koje dominiraju vukovarskim gospodarstvom, te su pokazatelj uspješnosti procesa mirne reintegracije". 


Gradonačelniku Ivanu Penavi pitanja je uputilo 14 vijećnika, a u nastavku sjednice većinom glasova usvojene su sve točke dnevnog reda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.