Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno suđenje u aferi SMS

23.09.2020.

11:49

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U aferi SMS sudi se bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi iz Belišća te bivšem vozaču u Ministarstvu poljoprivrede Blažu Curiću iz Zagreba. USKOK ih tereti za kazneno djelo pomaganja u sprječavanju dokazivanja.

Danas su saslušana četiri svjedoka Bruno Hotko, Ivica Rebrina te Darinko i Anka Mikulić. Bivši načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Darinko Mikulić sa suprugom Ankom trebao je biti ispitan jučer, no kako se nisu odazvali  pozivu suda, danas ih je privela policija. Mikulić je među ostalim rekao da ne zna ništa o aferi SMS te da mu nije jasno zašto je uopće pozvan kao svjedok. Bruno Hotko bio je direktor Građanskog nogometnog kluba Dinamo 2017. i 2018. godine.  Kako je sam istaknuo, bio je veza između Franje Varge i Zdravka Mamića. Svjedok Ivica Rebrina potvrdio je da od 2017. godine poznaje Franju Vargu te da ga je 2018. zaposlio u u svojoj tvrtki. "Kod mene je trebao raditi na poslovima programera, no s vremenom sam vidio da ne zna ili ne želi raditi ono što sam od njega, kao zaposlenika, tražio. Zaposlio sam ga na nagovor prijatelja, znajući da mu je socijalna situacija teška. Godinu dana kasnije dao sam mu otkaz. Sjećam se da mi je Varga pričao kako se sprijateljio sa Zdravkom Mamićem, da s njim kontaktira i da mi može pomoći u prodaji sportske opreme, čime se moja tvrtka bavila". 

Nakon saslušavanja svjedoka odvjetnik prvooptuženog Varge Mario Poljak izjavio je: "Za danas su ispitani svjedoci koji su bili pozvani. Nastavak suđenja je 5. i 6. listopada. Bit će ispitana vještakinja, a onda ćemo dalje vidjeti što će se od činjenica utvrditi u postupku i kojim će se redosljedom dalje iznositi ili dokazi ili obrana. Neću komentirati iskaze nijednog svjedoka. Pravo je svjedoka da kaže ono što misli da zna ili što možda zna. Zato sam i pristao da moj branjenik postavlja pitanja i pokušalo se utvrditi koje su mu činjenice poznate, a koje nisu. Nismo se još usaglasili koje ćemo svjedoke pozvati za obranu, odnosno  tko bi mogao svjedočiti u korist obrane. Vidjet ćemo još, to moramo usaglasiti s obranom drugoosumnjičenika. Onda ćemo tek vidjeti koliko će svjedoka biti na strani obrane".        

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.