Hrvatski radio

Radio Osijek

Načelnik općine Čeminac Pinjuh: Belje zaorava plastiku!

19.01.2017.

14:22

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema navodima načelnika općine Čeminac, dr. Zlatka Pinjuha, neodgovorni pojedinac je naložio zaoravanje plastičnog otpada s kompleksa Mitrovac gdje tvrtka Belje proizvodi rajčice. Pinjuh pretpostavlja i tisuću tona godišnje .

Načelnik Pinjuh tvrdi kako je prije dva dana, na temelju anonimne prijave o nezakonitom zbrinjavanju otpada iz staklenika koji se nalazi na području Mitrovca njihov komunalni redar izašao na to mjesto te utvrdio ono što je na anonimnoj dojavi napisano. Prema dokumentaciji koja je predana Ministarstvu zaštite okoliša i njihovoj inspekciji riječ je o katastarskoj površini broj 4 katastarske općine Grabovac, na potezu od Mitrovca pa prema Kneževim Vinogradima, na kojoj je zaorana veća količina biološki nerazgradivog otpada, odnosno plastike.

Prema navodima općinskog načelnika Čeminca Pinjuha on je osobno iz bolnice, gdje se nalazi na oporavku od operacije leđa, komunicirao s inspektorom.

„Razgovarao sam s načelnikom Bošnjakom iz inspekcijskog odjela Zaštite okoliša koji je poslao inspektora na teren koji je obišao prijavljeno područje! Ovo nije potez koji treba dovoditi do konflikta, naprotiv treba dovesti do preventivnih radnji koje trebaju imati za cilj da se u budućnosti ne dogode slične situacije“, rekao je Pinjuh.

„Poznata je činjenica da je plastika otpad koji se u prirodi razgrađuje i više od 100 godina, a ovdje je ova plastika pred vama, između 300 i 1000 godina. Sama  razgradnja plastike u prirodi dovodi do stvaranja kemijskog spoja koji se zove petropolimer, jedan od najtoksičnijih najkancerogenijih mikrotoksina koji završava u vodi i na dugo razdoblje uništava okoliš!“ – istaknuo j epinjuh ukazujući na dio otpada koji je donesen na konferenciju za novinstvo.

Pinjuh upozorava i kako je ovo opomena svima, koji kako je to rekao, imaju  bezgraničnu gostoljubivost prema investicijama.

„Uz našu pomoć napravljeno je 7 velikih objekata. Oslobođeni su plaćanja naknada i izgrađene su i ostale infrastrukturne pozicije koje omogućuju rad tim objektima i da nama se ovako vraća! To nije korektno!“, drži Pinjuh.

Tražit će i rigorozne kazne: „Ovakvo ponašanje pojedinaca koji su naložili ovakvo zbrinjavanje bionerazgradivog otpada zaslužuje najgore i najrigoroznije kazne. U budućnosti ćemo tražiti veće mogućnosti nadzora otpada s tih pozicija, jer nije cilj investicija da se nakon poslovnog ciklusa od 15-20 godina, koliko će ti objekti biti isplativi, ovdje ostavi pustinja. Svi normalni ljudi od pustinje pokušavaju ukrasti hektar za proizvodnju, a mi najplodnije oranice pretvaramo u neplodne! Poznato je da plastika u tlu sprječava ulazak kisika i stvara nepropusni sloj koji praktično zemlju čini neplodnom!“, razočarano zaključuje Pinjuh  

„Ovo je još jedan dokaz i onima koji pričaju protiv lokalnih samouprava. Jedna ovakva aktivnost, jednog čovjeka ili jedne lokalne samouprave spriječile su štetu koja bi se događala svake godine, jer poznato je da iz tog staklenika gdje se proizvodi rajčica na 4,5  hektara svake godine izmjestiti negdje oko 64 tisuće biljaka rajčice koje se po svojoj težini po 10 kilograma, pa kad to pomnožite dobit ćete količinu otpada zajedno s plastikom koja se na njima nalazi. To je gotovo tisuću tona po godini. Ukinuti lokalne samouprave i lokalnu zajednicu i ostaviti terene i područja bez nadzora ili sa nadzorom jedne osobe na ovakvom području mislim da bi vodilo ka samouništenju!“, rekao je Pinjuh. 

Na navode s konferencije za novinstvo reagirali su iz Belja. Reakciju prenosimo u cijelosti:

Belje na području općine Čeminac ima poljoprivredni kompleks Mitrovac dio kojeg je staklenik za proizvodnju rajčice koja se zasniva na biološkoj zaštiti bez kemijskih tretiranja. U proizvodnji rajčica se služimo malim plastičnim lukovima i vezivom za potporu biljaka, koje su tijekom cijele sezone uklanjani i zbrinjavani putem ovlaštenih zbrinjavatelja otpada. Prilikom završnog čišćenja staklenika došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta i nismo bili u mogućnosti odvesti sve količine biljnih ostataka kod zbrinjavatelja, te smo dio privremeno odložili na jednu od naših parcela jer čekamo poboljšanje vremenskih uvjeta kako bi se navedena biljna masa adekvatno zbrinula kao i svih proteklih godina do sada, o čemu posjedujemo valjanu dokumentaciju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.