Hrvatski radio

Radio Osijek

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22.09.2016.

14:05

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nemogućnosti rješavanja problema, ekonomske situacije, bolesti, vlastite nesigurnosti, rastrojenosti - nasilnici traže žrtvu na kojoj će iskaliti sav svoj bijes. Najčešće su to najbliži članovi obitelji - djeca, žena...

Obilježavajući Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Europskom domu u Vukovaru održan je međusektorski sastanak o temi "Podrška žrtvama nasilja". Okupio je djelatnike državnih i javnih institucija te predstavnike civilnog sektora. Bez obzira na to koliko se često pričalo o različitim slučajevima koji su i fatalno završili kao posljedice obiteljskog nasilja, ono je, na žalost u porastu. Cijela društvena situacija, u većini slučajeva ekonomska nestabilnost, rastrojenost, bolest, utječu na daljnje povećanje broja slučajeva obiteljskog nasilja. Žrtve su najčešće žene i djeca. Nasilje je svaka primjena fizičke sile ili psihičke prisile na štetu osobe, svako postupanje jednog člana obitelji koje drugom ili drugim članovima obitelji može prouzročiti fizičku ili psihičku bol, osjećaj straha vili povredu dostojanstva. Riječ je o verbalnom napadu, spolnom uznemiravanju  i svakom drugom načinu uznemiravanja. Što učiniti? Svakako prijaviti nasilnika policiji te Centru za socijalnu skrb. U ruralnim sredinama nasilje je također u porastu. Ondje žene daleko dulje trpe nasilnika zbog "sramote" ili ekonomske ovisnosti. Činjenica je do o nasilju treba govoriti, žrtve ga se ne smiju stidjeti i trebaju potražiti pomoć, ako je to moguće, u Sigurnim kućama.

/Ton iz programa Radio Osijeka, žrtva obiteljskog nasilja koja je sada zaposlena kao domaćica u Sigurnoj kući/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.