Hrvatski radio

Radio Osijek

Nacionalni ispiti u osnovnim školama

06.03.2023.

12:53

Autor: Ana Mitar Šimić

Učenici 4. razreda OŠ Mladost

Učenici 4. razreda OŠ Mladost

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Učenici četvrtih razreda 81 eksperimentalne osnovne škole među kojima je i osječka Osnovna škola Mladost, ispitom iz hrvatskog jezika danas su počeli pisanje nacionalnih ispita koji će se provoditi do 10. ožujka iz ukupno tri predmeta. 

Ispiti iz sva tri predmeta počinju u devet sati, a za hrvatski jezik učenici su ukupno imali 135 minuta od kojih je prvi dio ispita (čitanje i hrvatski jezik) trajao 75 minuta, a drugi (ispit pisanja) 60 minuta.


U srijedu je na redu ispit iz matematike koji će trajati 75 minuta, a u petak prirode i društva za koji je izdvojeno 60 minuta. 


Učenici ispite pišu u svojim učionicama, a pravila su kao i na državnoj maturi što znači da mobiteli i drugi elektronički uređaji poput pametnih satova nisu dopušteni. 


Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će biti opravdan, ali se neće naknadno pisati. 


Iako je bilo izazovno uskladiti redovitu nastavu i pisanje ispita, ravatelj Osnovne škole Mladost, Josip Jukić kaže kako je uspio uz pomoć kolegica i kolega sve realizirati prema preporukama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. To znači da  za vrijeme ispita nisu organizirane druge aktivnosti, a učenici taj dan nemaju druge pisane ili usmene provjere.


Ovakav način provjere znanja, složio se ravnatelj Jukić, koristan je za odgojno obrazovne djelatnike, ali i roditelje jer se iz rezultata može vidjeti kako djete stoji sa znanjem u odnosu na ostale vršnjake u državi. 


Iz NCVVO-a su već prije naglasili da za nacionalne ispite nisu potrebne nikakve dodatne pripreme, ponavljanje gradiva niti traženje starih udžbenika, a posebice nisu potrebne instrukcije jer žele dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave. Također, naglasili su kako rezulatiti neće utjecati na uspjeh učenika, a ispiti će se ocjenjivati opisno na četiri razine - napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine.


Nakon učenika četvrtih razreda nacionalne ispite će pisati svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole. Bit će provedeni od 13. do 31. ožujka, i to iz osam predmeta - hrvatskog jezika, matematike, biologije, fizike i kemije, prvoga stranog jezika, geografije i povijesti.Više o nacionalnim ispitima poslušajte u reportažnom prikazu iz Osnovne škole Mladost.

Reportažni prikaz

Galerija
Početak ispita, OŠ Mladost, Foto: Ana Mitar Šimić/Radio Osijek
Ispit iz hrvatskog jezika, Foto: Ana Mitar Šimoć/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.