Hrvatski radio

Radio Osijek

Nacionalni je dan osoba s intelektualnim teškoćama

16.05.2018.

12:27

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Odlukom Sabora iz ožujka prošle godine, danas se prvi puta obilježava Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Dvosatnim programom u kojem su sugrađanima predstavili svoje aktivnosti obilježilo ga je i osječko Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama.

Društvo okuplja 85 članova od kojih su 23 korisnika koje se želi uključiti u sve oblike društvenog života lokalne zajednice- rekla je voditeljica Društva Svetlana Marinković. Uz projekt integracije ističe i socijalnu uslugu poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama koje su izašle iz sustava odgoja i obrazovanja. Društvo je potpora korisnicima i pri zapošljavanju u smislu podučavanja o etici rada, kako trebaju postupati prilikom zapošljavanja u komunkaciji s poslodavcem, o sustavu odgovornosti... Jedan od projekata je i rad s učenicima 3. razreda osnovnih škola s ciljem stvoriti empatiju i sustav podrške osobama s invaliditetom a ne pristupati im samo s pozicije njihovog invaliditeta već integracije. 

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama svoj je rad predstavilo kroz sportske aktivnosti te keramičku, dramsku i likovnu radionicu a u programu su sudjelovali i KUD Josipovac, Centar za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI" te Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.