Hrvatski radio

Radio Osijek

Nacionalni stožer odobrio nove mjere u OBŽ i PSŽ

23.04.2021.

13:32

Autor: Radio Osijek/TM

Nacionalni stožer odobrio nove mjere u OBŽ i PSŽ

Nacionalni stožer odobrio nove mjere u OBŽ i PSŽ

Foto: - / -

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je županijskim stožerima Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije novih, strožih mjera kojima se nastoji obuzdati rast novozaraženih, zabilježen posljednjih dana.

Voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o četiri odluke - za Osječko-baranjsku i Požeško-slavonsku županiju uvedene su nove epidemiološke mjere, dok su za Zagrebačku županiju produžene važeće mjere do 9. svibnja. U dijelu Dubrovačko-neretvanske županije mjere se ublažuju. 
U Osječko-baranjskoj županiji uvedena je obveza nošenja maski na otvorenom, tamo gdje se očekuje veći broj ljudi, te zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne osobe.
"Mjere koje su uvedene su, samo ću ih nabrojati, obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski, tamo gdje se očekuje veći protok ljudi, kao i zabrana posjeta u unutarnjim prostorima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim situacijama, koje procjenjuje ravnatelj ili druga ovlaštena osoba", pojasnio je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dobre odluke o odgađanju pričesti i krizma
U Požeško-slavonskoj županiji, u kojoj je u srijedu bilo 94-ero novozaraženih, obustavlja se iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste privatnih okupljanja, a naglašava se obveza poslodavaca da provodi pojačanu kontrolu pridržavanja svih mjera. U jedinicama lokalne samouprave dane su preporuke za pojačani nadzor mjera, rekao je Božinović. Pozvao je građane da izbjegavaju sve vrste masovnih druženja i slavlja jer su ona najveći rizik za širenje zaraze. "U razdoblju pričesti i krizma poseban problem su privatna okupljanja nakon misa. Neki županijski stožeri i biskupije su išli na odgađanje i mislim da su to dobre odluke. Apeliram na građane da se pridržavaju mjera i želim podsjetiti da su sva okupljanja ograničena jer za to postoji ozbiljan razlog", kazao je Božinović.
Nove mjere u Osječko-baranjskoj županiji koje su na snazi do 7. svibnja:Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.