Hrvatski radio

Radio Osijek

Nacrt prijedloga Zakona o sportu

26.08.2022.

12:51

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Sastanak

Sastanak

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

 Športska zajednica Osječko - baranjske županije domaćin je predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona o sportu na kom su predstavljeni svi noviteti i pozitivne promjene koje donosi predloženi Nacrt.

Jedan proces koji traje više od godinu dana polako se privodi kraju. Strateški je plan, cilj i namjera da se do 31. prosinca, kroz prvo i drugo čitanje te kroz sve procese koji su ovome prethodili, donese Zakon do usvajanja. Stupio bi na snagu 1. siječnja 2023. Novi Zakon ne donosi nekakve revolucije, nego je on čitljiviji i na puno mjesta pojašnjava neke stvari koje su bile kao natuknice ili želje navedene u prethodnom Zakonu. Omogućava da se Nacionalni program sporta 2019-2026. u cijelosti može primjenjivati. Od najznačajnijeg jest uvođenje nacionalne stipendije za sportaše prve, druge i treće kategorije. Danas imamo situaciju da neke lokalne zajednice imaju više, a neke manje iznose, a neke uopće nemaju stipendije. Po novome stipendije će se uplaćivati iz državnog proračuna sportašima i na taj će se način olakšati mladim sportašima da lakše prebrode sve financijske probleme, ali isto tako će se lokalnim zajednicama pomoći da ta sredstva mogu preusmjeriti za nešto drugo. Uvodi se i novina da se za sportaše prve kategorije, čiji je godišnji prihod do 24.000 eura osigura plaćanje zdravstvenog i mirovinskog doprinusa. Prijedlog je i da se jedan dio sredstava iz temeljnih prihoda ostvaren od igara na sreću preusmjeri za rad lokalnih sportskih zajednica, što bi preko županijskih saveza bilo plasirano na lokalnoj razini. Isto tako to bi bila strogo namjenska sredstva preusmjerena za rad mladih i djece, za sportaše do 18 godina, nabvku opreme i svega drugoga. Ovo je posljednje savjetovanje, a u ponedjeljak će u Ministarstvu turizna i sporta biti i službeno medijsko predstavljanje kada će ministrica javnost upoznati što se ovim Zakonom želi postići. 

Sastanak

Sastanak

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tomislav Družek

Zamjenik župana, Josip Miletić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.