Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadbiskup Đuro Hranić: "Čovjek je Bogu najmiliji"

25.12.2019.

17:32

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Prazne ulice i mali broj vozila dokaz su da brojni Osječani ovaj Božić proslavljaju u svojim obiteljima .

Veliki broj vjernika okupio se u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u kojoj je euharistijsko slavlje predvodio đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je proppovijedio istaknuo: " Božićno nam otajstvo govori po rođenju Djeteta koje je postalo kamen međaš čitave povijesti i svega stvorenoga. U njemu, po njemu i za njega je sve stvoreno. Zato na svijetu nemaju budućnost oni koji su sada moćni, koji imaju silno bogatstvo ili vojno naoružanje. Božićno dijete Isus, Utjelovljeni Sin Božji nam govori da će ono što se danas drži bogatstvom uskoro biti prevlada¬no, te da će se odnosi u svijetu naglo mijenjati. Budućnost će imati onaj koji bude otvoren za Dijete – pisano velikim i malim slovom. Budućnost će imati onaj koji će u svojoj otvorenosti prema Bogu razborito podizati potomstvo te ga cjelovito obrazovati i odgajati. Bog nam je u Betlehemu pokazao što je najvrjednije: Oko Djeteta – Riječi koja je Tijelo postala se okupilo i nebo i zemlja, zvijezde i anđeli, mudraci i pastiri, stoka i priroda. Od te Riječi, od Betlehemskog Djeteta se očekuje preporod svijeta koji će pogodovati tomu da se spozna što je glavno, a što sporedno; što je bitno, a što tek prigodno; što je uvjet, a što posljedica; što je te¬meljno i trajno, a što tek slučajno; što je korjenito, a što površno; što je nužno i potrebno, a što tek zamamno i zabavno. Riječ tijelom postala nam govori da tko želi upropastiti jedan narod, taj ga želi ostaviti bez (D)djeteta, bez otvorenosti prema Bogu i bez potomstva. To su znali Egipćani pa su Izraelcima ubijali mušku djecu, a to je znao i Herod pa se malog Isusa htio što prije riješiti da ne bi narastao, ojačao i zasmetao.
O Božiću, u Betlehemu je riječ o čovjeku, o njegovu rođenju, o početku novoga svijeta, o objavi zabo¬ravljenih vrijednosti. Dakle, riječ je o staroj istini koja ponovno postaje sasvim novom: Od svih stvorenja na nebu i na zemlji čovjek je Bogu najmiliji. Među svim blagom, Bogu je najvredniji čovjek! I Bog je došao i utjelovio se da u našoj noći ponovno objelodani istinu, koja je nekada bila razumljiva sama po sebi, a u naše dane opet postaje takvom u svjetlu božićnog otajstva.
Božićno otajstvo, draga braćo i sestre, tako u sebi nosi snažnu antropološku i humanističku poruku o svetosti i nepovredivosti ljudskog života kao Božjeg dara, o dostojanstvu majčinstva i očinstva, o vrijednosti bračne ljubavi muža i žene te važnosti obiteljskog zajedništva roditelja i djece.
Jasle u koje biva položeno Dijete Isus slika su siromaštva i neprihvaćanja. No, one ovdje imaju i dublje značenje. Jasle su hranilište. U njih biva polo¬žen onaj koji je sebe nazvao „Kruhom koji s neba silazi“. I ime Betlehem znači „Kuća kruha“. U svakome slav¬lju euharistije nalazimo se u ‘Betlehe¬mu’, za jaslama’ u kojima nam se da¬ruje Kruh s neba. U otajstvu utjelov¬ljenja Bog se daruje nama za hranu, da bismo imali život. Istinski život. Sa željom da svi imamo hrabrosti za ponizno otvaranje Božjoj Riječi, da joj otvorimo svoj srce, svoj život, svoju obitelj i svoj dom, različita područja našega života – da nam ona progovori i suobliči nas Riječi koja je tijelom postala - Isusu Kristu, svima Vam želim sretan i blagoslovljen Božić", rekao je nadbiskup Hranić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.