Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadbiskup Đuro Hranić: "Marija je naš put i budućnost"

15.08.2017.

15:26

Autor: Stjepan Filipović/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveća marijanska svetkovina Velika Gospa ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo proslavljena je i u Aljmašu. Središnje misno slavlje predvodio je nadbiskup, Đuro Hranić .

Desetci tisuća hodočasnika od ranoga jutra hodočaste u ovo 313 godina staro svetište. Broj hodočasnika svake je godine sve veći a Gospi od Utočišta dolazi se svim prijevoznim sredstvima pa i pješice. Iako nije lako propješačiti desetke kilometara, sve se se zaboravi dolaskom pred Gospin lik, ističu hodočasnici, te dodaju da su u Svetište došli odmoriti dušu, a nebesku Majku moliti zaobitelj, prijatelje, zdravlje i mir.
"Žena odjevena suncem s vijencem od dvanaest zvijezda na glavi, okružena narodom, Blažena Djevica Marija je istinski znak spasenja. U cijelosti je prva među ljudima postigla vrhunac što ga čovjek može postići. Slika je Crkve koja rađa Krista za ovaj svijet i propovijeda njegovu riječ. Marija je Majka svih nas, naš put i budućnost", rekao je u propovijedi đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić te okupljene pozvao da budu poput Marije, da strpljivo prihvate poteškoće.
"Došli smo u Aljmaš da obnovimo našu vjeru i Boga stavimo u središte našega života kako bi se osnaženi vratili u svakodnevicu i ljudima oko nas donijeli njegovu dobrotu, svjetlo blagost i ljubav", poručio je nadbiskup Hranić.
"Danas ispovijedamo da je ono što se dogodilo Blaženoj Djevici Mariji, makar je riječ o njezinom jedinstvenom privilegiju u povijesti spasenja, i naš put te naša budućnost. Zašto je Marija i naš put - put nama ljudima danas? Naime, Bog je izabrao Mariju da bi preko nje ušao u ovaj svijet. Ali, za ostvarenje te njegove odluke trebao mu je njezin pristanak i njezino slobodno prihvaćanje", rekao je u propovijedi Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić. Rekao je kako je Bog i nas, kao i Isusovu majku Mariju, imao u svom naumu oduvijek i svakoga od nas je izabrao za sasvim određeno poslanje, u određenom prostoru i vremenu. Kazao je i da je zadaća svakoga prihvatiti ono što Bog traži i pred tim što Bog želi reći, kao i Marija, svoj osobni: 'Neka mi bude po tvojoj riječi' i tome ostati vjeran. "Svakome od nas Bog na ovaj ili na onaj način pomaže da jasno prepoznamo što On traži i očekuje od nas: ne boj se prihvatiti još jedno dijete ili već začeto dijete; uzmi svoju ženu, budi vjeran svome bračnome drugu, oprosti svome mužu; ne kloni duhom makar si nezaposlen, makar ne ide onako kako očekuješ i kako si se nadao; prihvati osobu koja ti je teška, oprosti, uzvrati dobrom, a ne novim zlom; ne utajuj porez, plati preko računa, a ne na crno, poštuj prava svojih radnika, budi pošten i odgovoran radnik u svom poslu, bježi od mita i korupcije; izađi na izbore, imaj milosrđa za onoga kome je još teže nego tebi; ne šalji djecu samu, nego idi s njima na nedjeljnu misu; molite zajedno u obitelji, češće se ispovijedaj i redovito pristupaj pričesti; ne psuj..", rekao je nadbiskup Hranić. Poručio je i kako je prava, istinska pobjeda u životu samo ona koja je pobjeda nad vlastitom sebičnošću i egoizmom, nad vlastitim interesima i sujetom, nad vlastitom veličinom, pobjeda koja u središte svog života stavlja Boga, dobrotu, ljubav, solidarnost, praštanje, zajedništvo i dar života. "Prava, istinska pobjeda je na crti obnove čovječanstva po osobnom obraćenju, po osobnom kajanju i odustajanju do zla. Ona uvijek stavlja Boga u središte života. Čovjek je velik onoliko koliko je velik u Božjim očima. I samo su oni doista uzvišeni koje Bog uzvisuje", istaknuo je u propovjedi nadbiskup Hranić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.