Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadbiskup Đuro Hranić posjetio osječki KBC

10.02.2023.

15:14

Autor: HRT / Radio Osijek

Ravnateljstvo KBC-a

Ravnateljstvo KBC-a

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Utemeljenje Svjetskog dana bolesnika je 13. svibnja 1992. g. objavio sveti otac Ivan Pavao II u duhu ideja koje su prethodno izražene u apostolskom pismu Salvifici Doloris iz 1984. godine. Sama inicijativa za obilježavanje ovoga dana potječe iz 1991. g., kada je pokojni papa i sam doznao da boluje od Parkinsonove bolesti, koju karakterizira kroničan tijek i brojni funkcionalni hendikepi.


Kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače na koji se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Ovaj je izbor potaknut činjenicom da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima i kao okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje. Znakovita je i životna priča svete Bernardice Soubirous, vidjelice iz Lourdesa, koja se tijekom svoga kratkoga života borila s dugotrajnim i teškim zdravstvenim tegobama.

Usprkos znatnom tehnološkom napretku i terapijskim inovacijama koje odlikuju modernu medicinu, pojam bolesti i danas sa sobom neminovno nosi obilježje stigme. Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se ujedno sve ljude potiče da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

Zahvalni smo što pripadamo krugu zemalja s najvišim standardom medicinske skrbi i ponosni smo na naše liječnike i medicinsko osoblje. Čovjek zato što je bolestan nije manje vrijedan i zaslužuje našu podršku i ljubav. Svaki bolesni čovjek zaslužuje da mu pružimo ono najbolje i najviše koliko mu možemo pružiti, rekao je đakovačko - osječki nadbiskup Đuro Hranić.

KBC Osijek jedna je od najvećih bolnica u Hrvatskoj i ima kapacitet oko tisuću bolesničkih kreveta koji su u većini popunjeni, ali u bolnici uvijek ima mjesta za još nekoga. Osim onih, koji borave u bolnici, ima bolesnika koji se svakodnevno vraćaju kroz model dnevnijh bolnica pa se ta brojka povećava na 1400 bolesnika. Osim pacijenata koji primaju bolničku skrb, postoji specijalističko - konzilijarna služba i druge dijagnostičke struke tako da svakodnevno kroz bolnicu prolaze desetak tisuća ljudi dok je kroz godinu hospitalizirano 30.000 osoba. Osim što je jedan od stupova visoko obrazovani kadar, jednako tako i stručni kadar svih medicinskih profesija, potrebno je ostvariti kapacitete za zbrinjavanje velikog broja ljudi. Do kraja godine očekujemo otvorenje novog kapaciteta od 10.000 četvornih metara za objedinjeni hitni bolnički prijam za jednodnevnu kirurgiju i bolnicu što će osigurati najvišu razinu zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, istaknuo je pomoćnik ravnatelja Domagoj Drenjančević.

Nakon razgovora u Ravnateljstvu, nadbiskup Hranić obišao je odjel onkologije nakon čega je u bolničkoj kapelici služio svetu misu.


Galerija
dr. Domagoj Drenjančević i mons. Đuro Hranić, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
Odjel onkologije, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekOdjel onkologije, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

mons. dr. Đuro Hranić

dr. Domagoj Drenjančević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.