Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadbiskup Hranić posjetio osječki KBC

11.02.2020.

16:07

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

S porukom da ne smijemo zaboraviti one kojima je trenutačno ili trajno potrebna skrb i ljubav drugih osoba, na Svjetski dan bolesnika đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nastavio je tradiciju obilaska bolesnika u osječkom KBC-u.

Nadbiskup je posjetio pacijente na Zavodu za nefrologiju koji u osječku bolnicu redovito dolaze na dijalizu. Zahvalio je liječnicima i bolničkom osoblju koji su svoj život stavili u službu drugoga. „Svi smo svjesni da se bolnica i medicinsko osoblje trude oko skrbi za osobu. Međutim, u okolnostima u kojima danas žive i djeluju, kad se osjeća i pomanjkanje medicinskog osoblja, svi skupa, kao društvo, trebali bismo pokazivati više interesa za bolesnika kao osobu”, rekao je nadbiskup Hranić. Nadbiskup je, osim obilaska bolesnika, služio misu u bolničkoj kapeli na kojoj su pjevali Zbor medicinskih sestara i Pjevačko društvo svetoga Josipa.

Kao domaćin nadbiskupa Hranića u KBC-u je dočekao član Upravnoga vijeća prof. dr. Domagoj Drenjančević koji je istaknuo kako je KBC Osijek najveća zdravstvena institucija na području istoka Hrvatske koja skrbi za gotovo tisuću hospitaliziranih bolesnika, kao i tristo koji svakodnevno dolaze u dnevnu bolnicu.

Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika u KBC-u Osijek tradicionalno organizira Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara – Podružnica Osijek. Pomoćnica ravnatelja KBC-a Osijek za sestrinstvo Nevenka Begić istaknula je da su, u toj prigodi, medicinske sestre i tehničari dobrovoljno darivali krv.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao Drugi kako bi se potaknulo ljude da promisle o svom odnosu prema bolesnicima, skrenulo pozornost na njihove potrebe, te zahvalilo svima koji o njima skrbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.