Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadbiskup Hranić s osmašima u Školi mira

21.10.2015.

16:55

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta koji provodi vukovarski Memorijalni centar Domovinskog rata 250 osmaša iz Vukovarsko-srijemske županije obišlo je najznačajnija mjesta iz vremena obrane Vukovara iz 1991. U Školi mira predavanje im je održao đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit Đuro Hranić.

"Svi smo stvoreni na sliku Božju, svaki je čovjek neponovljivi original koji mora imati vlastiti identitet, jer kad ima izgrađenu osobnost i identitet ne boji se drugoga, siguran je u sebe i pun samopouzdanja te je spreman takav izaći pred drugoga te osjeća da ga ovaj svojom osobnošću i identitetom može obogatiti", rekao je učenicima nadbiskup Hranić. "Kada ne izgrađujemo vlastiti identitet", nastavio je "osjećamo se nesigurnima, u susretu s drugim identitetom osjećamo se izgubljenima, manje vrijednim, i što nam se netko više pokuša približiti to se više zatvaramo u sebe spremni dizati obrambene zidove".
Hranić je podsjetio kako je bivša komunistička Jugoslavija bila zemlja u kojoj se brisao vjerski, kulturni i nacionalni identitet, pa je time bila i pogodno tlo za manipuliranje ljudima i stvaranje osjećaja ugroze. Posebno je naglasio da su teološki katolička i pravoslavne crkve najbliže jedni drugima te dodao: "Što smo bliže Kristu, bliže smo jedni drugima, a naša nas vjera potiče da prepoznajemo da smo svi ljudi, međusobno braća i sestre i trebamo prepoznavat brata i sestru u svakom drugom čovjeku."
Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Zoran Šangut rekao je da u sklopu programa Vukovar svaki dan posjeti 250 učenika. "Dakle njih oko 1.000 tjedno upoznaju se s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar, a u Školi mira redovito im viđeni predstavnici javnoga života prenose poruku mira", rekao je Šangut. Poziv na sudjelovanje u Školi mira uputit će se i hrvatskim europarlamentarcima, novoizabranim saborskim zastupnicima, uključujući one nacionalnih manjina, novoj vladi. Podsjetio je da su do sada kroz Školu mira prošli mnogi, među inima predstavnici nekadašnje Vlade nacionalnog jedinstva, bivša ministrica Ljilja Vokić, Vesna Škare Ožbolt, Jadranka Kosor.
"Vjerujemo da je riječ o cijenjenim ljudima koji će u Školi mira prenijeti poruke djeci koje mogu pridonijeti miru i u Vukovaru i u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Šangut. Istaknuvši da u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru djeca uče o cijelome Domovinskom ratu, najavio je da će uskoro, nakon prolaska znanstvene recenzije, u tisak udžbenik čiji su autori Ante Nazor, Davor Marijan, Dražen Živić, Ana Holjevac i Ivan Grujić, a po kojem će se djeci predavati u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.