Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadbiskup Hranić zahvalio stručnim službama na pomoći

25.06.2020.

18:18

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji se nalazi u samoizolaciji, zahvalio je županijskom Zavodu za javno zdravstvo, epidemiolozima, nadležnim stožerima civilne zaštite te osječkom KBC-u na brizi, pomoći i susretljivosti pri suzbijanju zaraze koronavirusom.

Hranić u izjavi za javnost navodi kako su vodstvo i zajednica đakovačkog Provincijalnoga samostana Milosrdnih sestara svetog Križa nastojali primjenjivati upute za prevenciju od zaraze koronavirusom, ali je zaraza ipak zahvatila više časnih sestara iz samostana, a uz to postoje i dva slučaja u Nadbiskupskom domu te jedan slučaj svećenika u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.
U posljednjih nekoliko dana utvrđena je zaraza više od 50 ljudi iz novog žarišta u Đakovu.
Nadbiskup Hranić ističe kako je među zaraženima i nadbiskup u miru Marin Srakić, ali nema nikakvih simptoma, osjeća se dobro i hospitaliziran je preventivno radi svoje životne dobi kako bi bio pod liječničkom kontrolom. Nadbiskup je u petak na Svetkovinu Srca Isusova bio na misi u Samostanskoj crkvi Srca Isusova. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju. Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te smo zahvalni Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima, poručio je nadbiskup Hranić.
Dodaje kako je pomoćni biskup Ivan Ćurić u subotu predvodio u samostanskoj crkvi sv. misu s doživotnim zavjetima jedne mlade sestre te se zbog toga, ali i zbog zajedničkog kontakta s nadbiskupom Srakićem nalazi u samoizolaciji.
U samoizolaciji su i svi ostali svećenici, bogoslovi i časne sestre koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih osoba, navodi nadbiskup Hranić.
Odgoda krizme u đakovačkoj Župi Dobroga Pastira
Hranić sve krizmanike, roditelje i kumove moli za razumijevanje, jer je na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo donesena odluku o ponovnoj odgodi krizme u đakovačkoj Župi Dobroga Pastira. Navodi kako će u ostalim župama u Nadbiskupiji sakrament potvrde, prema najavljenom rasporedu, podijeliti oni koji nisu imali nikakvoga kontakta sa zaraženim osobama, a predviđeno svećeničko ređenje dvojice kandidata na svetkovinu Sv. Petra i Pavla će biti pod posebnim uvjetima.
"Mogu reći da smo za sada svi dobro: i oni za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni, a i mi koji smo zbog kontakta s njima u samoizolaciji. Čini se da je virus mutirao, te se pokazuje oslabljenim,  Kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti. Čini se da je i vrijeme njegove inkubacije kraće te se nadamo da neće biti novih slučajeva zaraze.Svima preporučujemo molitvu za sve oboljele i kod nas po Hrvatskoj, i u svijetu. Na osobit način sve vas pozivamo da doista budemo odgovorni i oprezni te da nam se pridružite u molitvi za što skoriji potpuni prestanak pandemije", zaključio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.