Hrvatski radio

Radio Osijek

Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci - Vukovar

20.12.2019.

14:34

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U Gradskom muzeju Vukovar danas je svečano potpisan Ugovor između HŽ infrastrukture i španjolske tvrtke Comsa za izvođenje radova na projektu "Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci - Vukovar". Vrijednost ugovora je gotovo 380 milijuna kuna bez PDV-a.

Izvođači se obvezuju da će u roku od dvije godine nadograditi i elektrificirati 18,7 kilometara pruge. Projekt sufinancira Europska unija putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020, iz Kohezijskog fonda.
Opći cilj modernizacije jednokolosiječne pruge Vinkovci Vukovar, njezine nadogradnje, elektrifikacije, rekonstrukcije i obnove jest omogućiti povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolju povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima kao i poboljšanje udobnosti i sigurnosti putovanja u sklopu dnevnih migracija putnika između Vinkovaca i Vukovara.
Ukupni prihvatljivi troškovi projekta ,,Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci Vukovar" iznose 516,3 milijuna kuna, dok procijenjeni iznos bespovratnih sredstava iznosi 485,3 milijuna kuna. od kojih Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. 2020. sufinancira 85 posto, a preostalih 15 posto bit će financirano nacionalnim sredstvima.
Za modernizaciju ove pruge, duge 18,71 kilometar, HŽ Infrastruktura nakon provedenog postupka javne nabave potpisala je sa zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a. iz Španjolske ugovor za izvođenje radova vrijedan 376,34 milijuna kuna. Ugovor za nadzor nad izvodenjem radova u iznodu 10,26 milijuna kuna potpisan je sa zajednicom ponuditelja Rubicon Engineering i SPC Engineering Ltd. iz Bugarske. Predviđeno je trajanje radova 24 mjeseca, a nadzora 30 mjeseci.
Modernizacijom će se pruga Vinkovci Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti za 50 posto, tako da će putovanje od Vinkovaca do Vukovara u putničkom prijevozu trajati 20 minuta, a u teretnom prijevozu 30 minuta.
Izgradnjom novih mostova, propusta, nadvožnjaka i podvožnjaka s priključnim cestama dodatno će se povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom i željezničkom prometu.
Elektrifikacijom pruge osigurat će se ekonomski i energetski isplativiji te ekološki održiv željeznički promet. Povećat će se kapacitet pruge i poboljšati pristup luci Vukovar, čime će ona, koja je smještena na Transeuropskoj prometnoj mrežu. odnosno TEN-T koridoru Rajna Dunav, biti kvalitetno povezana s koridorom RH1, bivšim paneuropskim' prometnim koridorom. To znači da će modernizacija i elektrifikacija te pruge omogućiti uvjete za gospodarski razvoj lokalne zajednice te šire reg'je Vukovara ' Vinkovaca, a u konačnici i istočnoga dijela Slavonije.
Na svečanosti potpisivanja ugovora sudjelovali su župan Vukovarsko - srijemske županije, Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca, Gabrijel Šokičić te predstavnici lokalne samouprave s područja Županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.