Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada Mato Lovrak za "Oblak čvoraka" Ivane Šojat

02.06.2022.

23:24

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Sa svečanosti dodjele nagrade Mato Lovrak

Sa svečanosti dodjele nagrade Mato Lovrak

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija / -

 Roman Ivane Šojat Oblak čvoraka u izdanju Naklade Ljevak ovogodišnji je dobitnik nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman tiskan u 2021. godini.


Osječkoj spisateljici nagrada je uručena u četvrtak u sklopu Lovrakovih dana kulture koji se tradicionalno održavaju u Velikom Grđevcu, rodnom gradu novinara i najpoznatijeg hrvatskog dječjeg pisca.

"Ove je godine na natječaj stiglo 20 dječjih romana, pa je prosudbeno povjerenstvo imalo zahtjevan posao odabrati samo jedan", istaknuo je predsjednik povjerenstva Stjepan Hranjec.

Oblak čvoraka tematizira vršnjačko nasilje među osnovnoškolskim klupama, temu koja se u suvremenim djelima namijenjenima djeci uglavnom dodiruje rubno, dok je u ovom romanu ono tematska dominanta. "To je djelo koje se čita u dahu i nije sračunato na sviđanje nego na ozbiljno djelo pisano za mlade, ali i za nastavnike i roditelje. Djelo koje na najplemenitiji, što znači na književno umjetnički način izvršava svoje poslanje: djelo koje djeluje", kazao je Hranjec.

"Iskreno se radujem ovoj nagradi jer sam odrasla na Lovrakovim knjigama. Djetinjstvo je osnova svakog čovjeka, a pisati za mlade vrlo je zahtjevno i izazovno. Ponudimo li mladima lošu literaturu, oni više nikad neće čitati i stoga je ogromna odgovornost na nama koji pišemo dječju književnost i na onima koje je objavljuju", kazala je dobitnica nagrade Šojat.Zahvalila je i urednici koja ju je nagovorila da se počne baviti pisanjem za mlade.

Lovrakovi dani kulture koji se ove godine održavaju 35. puta započeli su Igrama družbe Pere Kvržice u utorak na kojima su se natjecale ekipe iz sedam hrvatskih osnovnih škola s 14 ekipa iz Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i ostatka Hrvatske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.