Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada Slovarica mojega kraja dodijeljena učenicima iz Osijeka

07.09.2022.

18:39

Autor: Radio Osijek/TM

Nagrađeni učenici OŠ Cvjetno

Nagrađeni učenici OŠ Cvjetno

Foto: Školska knjiga / -

Za učenike petog razreda Osnovne škole Cvjetno iz Briješća, osječkoga prigradskog naselja, nova školska godina nije mogla početi bolje. U prvom tjednu nastave uručena im je prva nagrada na nacionalnom natječaju Slovarica mojega kraja koji organizira nakladnik Školska knjiga.

Osvojili su izlet u Zagreb, u sklopu kojeg su, zajedno s učiteljicom Mirelom Rudec, posjetili tu izdavačku kuću i dobili slovaricu tiskanu prema vlastitu predlošku, diplomu za osvojeno prvo mjesto te majice i kape s logotipom natječaja.

Na nacionalnom natječaju Slovarica mojega kraja stiglo je 60 slovarica, a u njihovoj izradi sudjelovalo je otprilike tisuću učenika. 

Prvonagrađena slovarica jedina je koja uz svako slovo ima i dodatnu digitalnu podršku (interaktivni kȏd), a njezinu je izradu potaknula učiteljica Mirela Rudec koja je na natječaju Slovarica mojega kraja 2017. godine sa svojim učenicima osvojila drugo mjesto. Tada su oslikali ljepote Slavonije i Baranje, a ovoga puta inspirirao ih je njihov rodni grad Osijek. U slovarici su se našli pojmovi Z kao "zdenac", P kao "Pannonian Challenge", D kao "drvengrad", te NJ kao "njiva", ali i U kao „Unikom”.

Slovarica mojega kraja

Slovarica mojega kraja

Foto: HRT / Radio Osijek

„Zavirili smo u bogatu prošlost grada. Upoznali smo zanimljive povijesne osobe među kojima su jedan razbojnik i ljubiteljica životinja, otkrili lijepe, ali nesretne ljubavne povijesne priče, uživali u legendama grada, otputovali u prošlost Tvrđe… No, u našoj se slovarici vidi i osjeća duh današnjice, vrijednih i dragih Osječana koji nastoje svima nama osigurati što bolju budućnost. Ponosni smo na našu Udrugu Rijeka ljubavi koja pomaže siromašnima, uživamo u pjesmama naših Osječkih zumbića, imamo poznate poduzetnike (Izolirka i Lio, nagrađivani Unikom), međunarodno natjecanje Pannonian Challenge, poznate Ljetne noći, Glas Slavonije, biciklističke staze… Uz svako slovo i crtež unijeli smo QR kȏd kao izravnu poveznicu za zadani pojam i time osuvremenili našu slovaricu”, izjavila je Rudec.

Slovarica tiskana prema predlošku radova učenika OŠ Cvjetno

Slovarica tiskana prema predlošku radova učenika OŠ Cvjetno

Foto: Školska knjiga / -

Tiskana slovarica – nagrada koju su dobili od Školske knjige – bit će korisna u radu s učenicima prvog razreda. Uz svako će slovo djeca čuti neku lokalnu priču što će nastavu učiniti zanimljivijom. Učiteljica Rudec slovaricu naziva dječjom riznicom istinske ljepote grada Osijeka i vrijednim nasljeđem za buduće generacije. Ističe da će i dalje, s novim naraštajem učenika, a prema uzoru na hvalevrijedan natječaj Školske knjige, njegovati i čuvati, istraživati i dopunjavati zanimljivosti i ljepote svojeg zavičaja.

Svjesna važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine, nakladnička kuća Školska knjiga ističe vrijednost Slovarice mojega kraja kao odličnog predloška za prikupljanje znanja učenika o vlastitom kraju.

„Osim što sa svojim jednostavnim ilustracijama služi učenju abecede, slovarica je i odličan nastavni alat s pomoću kojega u svim nastavnim predmetima možemo širiti znanja o svojem kraju. Crtežom, pjesmom, pripovijedanjem legenda i istinitih priča, prikupljanjem podataka ili šetnjom svojim krajem učenici će lakše povezati određeno slovo sa svojim mjestom ili nekim dijelom svojeg zavičaja”, izjavila je Sunčana Šmaguc Arbanas, izvršna urednica za razrednu nastavu, predškolski odgoj i pedagogiju u Školskoj knjizi.


Kada sam čuo da smo osvojili prvo mjesto, nije bilo sretnijeg od mene. Bio sam ponosan što smo tako dobar razred, pravi tim.

Martin Drenjančević, OŠ Cvjetno

„Kad nam je učiteljica rekla da smo za nagradu dobili izlet u Zagreb, još sam se više razveselio jer je na vidiku bila dobra zabava”, izjavio je učenik Martin Drenjančević te istaknuo da voli Zagreb, a obožava svoj rodni Osijek, prepun biciklističkih staza. Najdraže mu je kad se biciklom spusti uz Dravu sve do Tvrđe. Ima osjećaj da se vratio u neko drugo vrijeme jer mu, uz ljepote svih zidina, spomenika, crkava i muzeja, roditelji uvijek ispričaju neku priču ili legendu vezanu za grad.

Nakon dodjele nagrada osječki su se učenici upoznali s procesom izrade popularne Modre laste i poznatim likovima tog časopisa poput Lastana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.