Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada za scenografiju opere „Samson i Dalila” osječkog HNK-a

24.11.2022.

23:05

Autor: Radio Osijek/TM

Vesna Režić

Vesna Režić

Foto: Screenshot / Radio Osijek

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je svečana dodjela 30. Nagrade hrvatskog glumišta na kojoj su proglašena najbolja ostvarenja na području dramske, radio i televizijske umjetnosti. Scenografkinja Vesna Režić dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu scenografiju, koju potpisuje u operi "Samson i Dalila" Camillea Saint-Saënsa pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Roberta Boškovića i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku.

„Hvala radionama osječkog HNK-a. I ovoga puta su nadmašili sami sebe. Zatim, hvala scenskoj tehnici, svim ljudima na sceni i oko nje. Hvala autorskom timu na čelu s našim Robijem, hvala mojoj desnoj ruci Nini i hvala mom tati i mom bratu”, rekla je Vesna Režić primajući nagradu.

Iako je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade Katica Šubarić večeras dobila za ulogu Korine u predstavi "Gidionov čvor" Johnne Adams u režiji Roberta Raponje i produkciji Teatra Fort Forno iz Bala, nagrada posredno stiže u Osijek. Jer, Katica Šubarić jdocentica je na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, a prilikom dodjele nagrade nije izostavila zahvaliti svojim studentima i kolegama na Akademiji na potpori koju joj pružaju.

Za najbolju dramu u cjelini proglašena je "55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolju opernu predstavu u cjelini nagradu je dobila "Lastavica" Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini podijelile su predstave "Sad sam Matthaus" u koreografiji Matije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta i predstava "SOL" u koreografiji Sivije Marchig, u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u baletu dobila je Maja Bezjak, koja je zahvalila i kazala da je zajedno s kolegicama i kolegama plesala za slobodu i da su je dobili. Poručila je mladima da trebaju imati hrabrosti i ići za svojim pozivom. Pozvala je na otvaranje hrvatskih baletnih škola koje su već dugo zatvorene, jer se talentirana hrvatska djeca nemaju gdje obrazovati, dok je u tri nacionalna baleta igraju 95 posto stranci.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u drami dobila je Vlasta Knezović koja je kazala da treba dugo letjeti dok se ne vratimo na zemlju, te da su rijetki glumci koji lete do kraja.

Najbolji redatelj drame proglašen je Bobo Jelčić za autorski projekt Sorry, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jelčić je sms porukom poručio da odbija primiti nagradu, a da će obrazloženje poslati kasnije. 

Katica Šubarić

Katica Šubarić

Foto: Screenshot / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.