Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrade Bijelom jelenu osječkog Dječjeg kazališta

22.10.2017.

08:24

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zdenka Lacina dobila je nagradu za najbolju scenografiju i kostimografiju, a Igor Elek, majstor rasvjete Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i redateljica predstave Tamara Kučinović dobili su nagradu za najbolje oblikovanje svjetla za predstavu Bijeli jelen Vladimira Nazora.

Ove dvije nagrade stižu sa prestižnog 20. jubilarnog susreta profesionalnih kazališta Hrvatskog centra Assitej, krovne organizacije koja okuplja profesionalna kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. Mladoj docentici Zdenki Lacini ovo je prva kazališna nagrada i naglasila je kako je presretna što ju je zaslužila upravo za scenografiju i kostime predstave Bijeli jelen. Istaknula je kako je za nagradu zaslužan i tehnolog Davor Molnar, te brojna ekipa koja je radila na izradi zahtjevnih rekvizita, scene i kostima za ovu predstavu. Zdenka Lacina, inače, docentica je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na odsjeku Kazališnog oblikovanja. Majstor rasvjete Igor Elek i redateljica Tamara Kučinović zajednički potpisuju nagrađeno oblikovanje svjetla, a ova nagrada, ističu, donosi im novi poticaj za još bolja kreativna, suvremena rješenja u sljedećim projektima. Ravnatelj Kazališa Ivica Lučić dodao je kako je to n astavak uspješnog razdoblja koji su obilježile mnogobrojne nagrade. „Ove dvije potonje nisu glumačke nagrade, ali pokazuju da svi kotačići moraju dobro funkcionirati i da je svaki doprinos kvaliteti predstave jednako važan“ zaključio je Lučić. Festival je, kao i svake godine, održan u Čakovcu, a okupio je ponajbolja ostvarenja iz protekle kazališne sezone, a   izvedeno je deset predstava kazališta iz čitave Hrvatske.

Zdenka Lacina i Igor Elek

 

 

Stručni žiri u sastavu Olja Lozica, Petra Mrduljaš Doležal i Dario Harjaček, dodijelili su nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija:

1. Nagrada za scensku glazbu dodjeljuje se VLATKU PANIĆU za predstavu MUKA MALOG VUKA Male scene Zagreb.
2. Nagrada za scenograf
 iju i kostimografiju dodjeljuje se ZDENKI LACINI za predstavu BIJELI JELEN Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. 
3. Nagrada za oblikovanje svjetla dodjeluje se IGORU ELEKU I TAMARI KUČINOVIĆ za predstavu Bijeli jelen Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
4. Dodjeljuju se dvije ravnopravne nagrade za kolektivno glumačko ostvarenje:
ansamblu predstave U ZVIJEZDE Gradskog kazališta lutaka Split i ansamblu predstave PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA Kazališne družine Pinklec Čakovec.
5. Nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se LUCIJI BARIŠIĆ za izvrsnu izvedbu u predstavi MUKA MALOG VUKA Male scene Zagreb.
6. Nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se ZLATKU VICIĆU za ulogu u predstavi WANDA LAVANDA Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
7. Nagrada za izvedbeni tekst dodjeljuje se autorskom timu predstave S RAZLOGOM Kazališne družine Pinklec i Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT Zagreb.
8. Nagrada za dramaturgiju dodjeljuje se JELENI KOVAČIĆ za predstavu PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA Kazališne družine Pinklec Čakovec.
9. Nagrada za režiju dodjeljuje se MORANI DOLENC za predstavu S RAZLOGOM Kazališne družine Pinklec i Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT Zagreb te ANICI TOMIĆ za predstavu PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA Kazališne družine Pinklec Čakovec. 
10. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeluje se predstavi S RAZLOGOM Kazališne družine Pinklec i Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT Zagreb.

 

Tekst: Tanja Grganović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.