Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrađene najbolje poduzetničke ideje

14.01.2019.

12:48

Autor: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija 12. je put nagradila najbolje poduzetničke ideje. Prva je nagrada 10.000 kuna, druga 8.000, treća 6.000, a još 10 poduzetnika dobilo je po 2.000 kuna. Želja je potaknuti mlade da se odvaže i krenu u poduzetničke vode, naglasio je župan Ivan Anušić.

Najbolju poduzetničku ideju 2018. godine imala je Selma Đurić iz Osijeka koja želi otvoriti pansion za kućne ljubimce, odnosno pse u sklopu Obrta za savjetovanje i usluge „Alarius“  Vrhunski smještaj, grijan zimi i hlađen ljeti, uz razne aktivnosti kao i prijevoz pasa do pansiona, svakom vlasniku olakšat će odluku o zbrinjavanju ljubimca u slučaju potrebe. Otvorenje pansiona bit će u svibnju, a nagrada Županije pomoći će u pokretanju posla, istaknula je Selma Đurić.

„DolorLux - pametno svjetlo za bicikl“ ideja je koja je osvojila drugu nagradu, a, kako je pojasnio Marko Carević, željeli su prije svega bila zaštiti najugroženije - djecu u prometu. Svjetlo na biciklu automatski se pali čim se neko vozilo previše približi biciklistu kako bi vozača automobila upozorilo da je ušao u "sigurni prostor" biciklista.

Treća nagrada pripala je Antoniji Čalić i Sanji Arambašić iz Višnjevca za Društvenu igru #S4F #SMART4FUTURE, a ostalih 10 nagrađenih su Zvonimir Vakanjac (Osijek) za 2bFit aplikaciju (aktivniji život stimulacijom nagrada), Dental Clinic d.o.o. Osijek za Dental Clinic (platforma/aplikacija za upravljanje terminima), Iva Pavlović (Osijek) iz Obrta Zdravi gric za ideju proizvodnje i prodaje čipsa od raštike, mrkve i kupusa, Damir i Mirela Mićan (Đakovo) za Enterbiz.hr - Online burza poduzetništva, ABAKUS d.o.o. Osijek za Školu mentalne aritmetike "Malac genijalac", Goran Walter (Erdut) za Glamping (glamurozni kamping), Eva Bošković (Bistrinci) za Rječnik/rokovnik za učenje vokabulara na stranom jeziku, Mladen Mamić (Valpovo) i Damir Weber (Belišće) za razvoj i komercijalizaciju prodajnog softwarea za FMCG industriju, PATRIOT BROTHERS, obrt za turizam i usluge, vlasnika Filipa i Brune Bučanovića (Bilje) za Turistički najam E-skutera te Future Vision j.d.o.o. Osijek za Winestem (Sustav za nadzor vinskih podruma).

U dosadašnjih 12 natječaja ukupni fond nagrada je iznosio 1.227.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 259.000 kuna, a ukupno je pristiglo 668 prijava za najbolju poduzetničku ideju. Ovogodišnji je fond nagrada 44.000 kuna, a uz županiju sudjeluju i sponzori - Cesting d.o.o., Slatinska banka d.d. i HGK Županijska komora Osijek.

U 2018. godini u Osječko-baranjskoj županiji otvoreno je 400 novih poslovnih subjekata, većinom su to mikro poduzetnici, odnosno oni koji imaju do 9 zaposlenih. Tim pozitivnim kretanjima pridonose mjere za samozapošljavanje koje provodi HZZ, ali i rane potpore koje pruža Županija, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović. Primjerice, nude kreditne linije za žene i mlade s 0% kamate, a krajem mjeseca to će biti osigurano i za početnike, dok će ostali kamatu imati od 0 do 1 posto. Bespovratna sredstva Županija daje za sufinanciranje nabave opreme, uređenje prostora, neke marketinške aktivnosti i ono što je potrebno da bi se poduzetnički pothvat razvio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.