Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagradu Luka RItz dobili osnovnoškolka iz Našica i gimnazijalac iz Vukovara

12.06.2020.

13:09

Autor: Radio Osijek//TM

Nagradu Luka RItz dobili osnovnoškolka iz Našica i gimnazijalac iz Vukovara

Nagradu Luka RItz dobili osnovnoškolka iz Našica i gimnazijalac iz Vukovara

Foto: - / -

Dorotea Horvat, učenica osmog razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica i Luka Prce, učenik četvrtog razreda vukovarske gimnazije ovogodišnji su dobitnici nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nagrade i posebna priznanja dobitnicima su predale ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz.

Osim što je odlična u školi, Našičanka Dorotea Horvat djeluje i u Malim humanitarcima, gdje je pokazala svoje nesebično zalaganje u svim aktivnostima koje promiču najvažnije ljudske vrijednosti. Humanitarci raznim aktivnostima pomažu socijalno ugroženim učenicima, ali i sumještanima.
To nije bio njezin prvi susret s ministricom Divjak i Suzanom Ritz. Dorotea Horvat je i prošle godine, na dodjeli Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2018./2019. dobila posebno priznanje. Školi je time priskrbila 10 tisuća kuna za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba. Nagradu Luka Ritz prije osam godina dobila je još jedna učenica našičke Osnovne škole kralja Tomislava - Ivona Farkaš, tada učenica 8. razreda zbog svoga višegodišnjeg rada na promicanju kulture nenasilja u školama, ali i humanitarnog rada općenito.
„S ciljem izgradnje boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, naš Luka Prce tijekom svog školovanja vodio se upravo tim vrijednostima, a kako i sam kaže: Osmijeh, lijepa riječ ili dobro djelo nikad nemaju cijenu, a mnogima puno znače, zato je najvažnije pomagati i truditi se, biti promjena koja je našem društvu potrebna“, istaknula je ovom prigodom ravnateljica vukovarske Gimnazije Giana Marović Zeko. Ovakvo priznanje, kazala je, uspjeh je za učenika, ali i za Gimnaziju Vukovar koja provođenjem različitih aktivnosti prepoznaje i potiče mlade na promicanje tolerancije i mira te razvijanje pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama.
Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno za učenika, a posebno priznanje pripada i školi koju pohađa nagrađeni učenik.
Nagrada “Luka Ritz” dodjeljuje se svake godine od 2009. za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanoga i nenasilnoga ponašanja te pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama, a u spomen na mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli i na sve djevojke i mladiće žrtve nasilja. Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole putem javnog poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Luka Ritz, tada 18-godišnji maturant Grafičke škole, preminuo je 12. lipnja 2008. Brutalno je pretučen 12 dana prije smrti na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Nasilnici koji su ga pretukli kasnije su priznali kako su to učinili iz čiste dosade. 

Galerija
1-dorotea-1262019-luka-ritz.jpeg, Foto: -/-
luka-prce.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.