Hrvatski radio

Radio Osijek

Najam POS stanova u Osijeku

27.07.2015.

13:04

Autor: Lončarić / Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvu višestambenu zgradu izrađenu u sklopu projekta poticane stanogradnje Vlade Republike Hrvatske, koja se nalazi u Vukovarskoj ulici u Osijeku, obišla je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš i najavila kako je ovo samo početak provođenja projekta izgradnje i davanja državnih stanova u najam.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš obišla je novoizgrađenu višestambenu zgradu izrađenu u sklopu projekta poticane stanogradnje u Vukovarskoj ulici u Osijeku i tom prigodom najavila početak provođenja projekta davanja stanova u najam te podijelila ključeve vlasnicima stanova koji su se odlučili za kupnju. Ministrici se u obilasku stanova pridružio gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.


Iznajmljivanje stanova postaje sve privlačniji način rješavanja stambenog pitanja, posebice među mlađim osobama i obiteljima jer omogućava veću mobilnost i osiguranje stanovanja bez kreditnog zaduživanja. Upravo iz tog razloga država je krenula u izgradnju stanova koji će se iznajmljivati po vrlo povoljnim cijenama. Ovisno o veličini stana najam će se u Osijeku plaćati od 19 do 21 kune po četvornome metru, a kako je istaknula ministrica Mrak Taritaš, velika prednost ovoga modela dolazi do izražaja ukoliko se stanar odluči kupiti stan za koji plaća najam: "Cijena najma je povoljna, uvjeti su stabilni, ugovor se sklapa s Državom i moguće ga je u svakom trenutku raskinuti. Stan je moguće otkupiti uz priznavanje najamnina kao predujma u 100% iznosu kroz 3 godine i 85% od 3 do 5 godina."

Prvi pilot projekti davanja POS stanova u najam uspješno su provedeni tijekom 2013. Nakon iskazanog velikog interesa građana Ministarstvo je krenulu u daljnju razradu programa, donijelo je Pravilnik kojim je propisalo uvjete i postupak davanja u najam stanova i ostalih prostorija te krenulo u prve projekte POS najam koji se osim u Osijeku trenutno provode i u Zagrebu a lista je u pripremi i za Split.
Novoizgrađena zgrada nalazi se na dobroj lokaciji. Projektirala ju je i radove izvodila tvrtka IZGRADNJA d.o.o. iz Tenje, nadzor je vršila tvrtka RESPECT-ING d.o.o. iz  Osijeka. Investicija je vrijedna oko 17 milijuna kuna od čega su poticajna sredstava Republike Hrvatske oko 6 milijuna kuna. Ugovorna cijena stana je 1.022,96 eura po m2 neto korisne površine. Gradnja je počela 12. ožujka 2014. godine.
Pravo na podnošenje zahtjeva za najam:
- imaju svi državljani Republike Hrvatske koji, kao i članovi zajedničkog domaćinstva nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu namjenjenu stanovanju, na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam;
- osobe kojima iznos predviđene najamnine predstavlja maksimalno 30% ukupnog mjesečnog prihoda svih članova obiteljskog domaćinstva.
Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je dostaviti isprave i dokaze čiji popis je sastavni dio Javnog poziva i samog obrazca Zahtjeva za najam nekretnine iz Programa društveno poticane stanogradnje (u kopiji, dok se izvornici trebaju donijeti prije sklapanja ugovora).
Direktor Agencije je donio Odluku o imenovanju Povjerenstva za provedbu postupka davanja u najam nekretnina iz Programa društveno poticane stanogradnje. Zadaća Povjerenstva je da pregleda svaki pojedinačni zahtjev, razmatra moguće prigovore podnositelja zahtjeva na utvrđeni konačni red prvenstva za najam stanova, na temelju konačnog reda prvenstva, poziva podnositelja zahtjeva na odabir te nakon odabira donosi Zaključak o davanju nekretnine u najam. Na temelju Zaključka Povjerenstva sklapa se ugovor o najmu. Lista konačnog reda prvenstva je rezultat bodovanja svakog pojedinog zahtjeva.
Javni poziv, Zahtjev za najam nekretnine iz Programa društveno poticane stanogradnje, Izjava o vlasništvu, Izjava o izvanbračnoj zajednici, Izjava o redovnom školovanju djece te Izjava o neformalnom životnom partnerstvu nalaze se na web stranici: www. apn.hr. Sve dodatne informacije mogu se dobiti kod djelatnika APN-a -  Odjela za gospodarenje i prodaju nekretnina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.