Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljena turistička manifestacija Svi zaJEDNO hrvatsko naj

26.04.2019.

13:10

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Grad Vukovar

Foto: Grad Vukovar

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Dana grada Vukovara od 3. do 5. svibnja održat će se i 2. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, najavljeno je danas na konferenciji za novinare

Na festivalu će više od 1.000 sudionika kroz susrete različitih kultura, gastronomije i zabave predstaviti najbolje od hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

"Takve manifestacije privlače posjetitelje ne samo iz okolice Vukovara već iz cijele Hrvatske te se time Vukova svrstava na turističku kartu Hrvatske kao poželjna kontinentalna destinacija koja ima što ponuditi", rekao je vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček. Naglasio je da će kroz tri dana festivala Vukovar biti Hrvatska u malom, a posjetitelji će moći uživati u kulturnoj, gastronomskoj i glazbenoj ponudi. "Uvjeren sam da će Vukovar pokazati kako je grad pun života", rekao je Pavliček te najavio i večernje festivalske koncerte - 3. svibnja na Dan Grada Vukovara Prljavog kazališta, 4. svibnja Juru Stublića i grupu Film kao i etno skupinu Kries te 5. svibnja koncerte Miroslava Škore i Jurice Pađena s grupom Aerodrom. Pavliček je izrazio žaljenje jer Hrvatska turistička zajednica nije prepoznala taj projekt i podržala ga iako "se zalaže za razvoj kontinentalnog turizma".
Sekulić: Iako je izostala potpora HTZ-a, Ministarstvo turizma nas je prepoznalo
Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić dodala je da, iako je izostala podrška HTZ-a, Ministarstvo turizma je poduprlo festival i prepoznalo njegov značaj. "Ovaj festival mijenja sliku i imidž Vukovara u mjesto susreta i zajedništva, a svehrvatsko zajedništvo pretočeno je u kvalitetnu kulturnu-turističku manifestaciju koja generira turističke podatke, privlači nove goste i pozitivno utječe na lokalnu zajednicu", naglasila je Sekulić. Dodala je da je 4. svibnja u suradnji sa HŽ-om organiziran poseban vlak iz Zagreba za Vukovar Vukovar Express s polaskom u 7 sati. "Prošlogodišnji festival bio je u znaku nematerijalne kulturne baštine, ovogodišnji će biti u znaku plesa, a grad će biti rasplesani Vukovar", rekla je Sekulić. Uz lokalne plesne studije, i skupine bit će predstavljeni i poznati profesionalni plesači i plesne skupine.
Autor i producent festivala Aleksandar Kovačević istaknuo je namjeru organizatora da vukovarski festival SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ postane najveća turistička manifestacija u Hrvatskoj. "Vukovar je simbol zajedništva i jedino mjesto gdje se može održavati ovakva manifestacija", rekao je Kovačević te dodao da je cilj u sklopu festivala održati i Sajam turizma kojega Hrvatska nema. Kao svojevrsni 'novitet' naveo je ambasadore festivala, među ostalim i nadbiskupa Đuru Hranića ali i hrvatskog nogometnog selektora Zlatka Dalića čija će knjiga Rusija naših snova biti predstavljena u Vukovaru u vrijeme festivala.
Najavio je za 4. svibnja i Sajam EU fondova, a kroz tri dana u Vukovaru će se naći za svakoga ponešto, od dječjih programa, uličnih festivala i uličnih zabavljača do prezentacije nematerijalne kulturne baštine i zabavno-glazbenih programa te radionice plesa sa 150 prijavljenih plesača pa će festival biti uz bok najvećih turističkim manifestacijama u nas.

svi-za-jedno-hrvatsko-naj.jpg

svi-za-jedno-hrvatsko-naj.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.