Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljeni Đakovački bušari

06.02.2017.

14:44

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Đakovu će u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače biti održani 23. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u Slavoniji i Baranji, na kojoj će nastupiti oko četiri tisuće sudionika, među kojima i gosti iz Slovenije.

Glavna priredba dvodnevnih Bušara, velika pokladna povorka koja defilira centrom Đakova kroz samo korzo, ove godine će prvi put biti održana u subotu, a ne, kao dosad, u nedjelju, izvijestio je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Vinković.


Dolazak na Bušare najavile su karnevalske, fašničke, pokladne skupine, škole, dječji vrtići, KUD-ovi i dr. "U pokladnoj povorci nastupit će oko četiri tisuće sudionika iz gotovo svih dijelova Hrvatske sa svojim tradicionalnim, ali i suvremenim maskama, koje su, kao i uvijek, posebno ovdje u Đakovu prilagođene vremenu, prostoru i aktualnim događajima s kojima se susrećemo, a maskirani sudionici parodiraju maskama na aktualne teme. Sukladno tradiciji Đakovačkih bušara, podnosim neopozivu ostavku i predajem vlast i ključeve Grada bušarima", rekao je Vinković.  

Predsjednik Saveza KUD-ova grada Đakova Tomislav Vuković rekao je da će uz pomoć bušarskog čave prebroditi krizu vlasti. Direktorica đakovačke Turističke zajednice Marija Burek naglasila je kako i 23. Đakovački bušari imaju međunarodni karakter. "Dosad su naši gosti izvana bile mohačke buše, a ove godine dolazi i društvo iz Slovenije, također s tradicijskim maskama što će ovdje biti novost", rekla je Burek i dodala kako je cilj Bušarima da stanu uz bok karnevalima u Rijeci i Samoboru.

Tomislav Đambić, zadužen za konjički dio Bušara, najavio  je sudjelovanje 70 konjanika iz cijele Slavonije i Baranje.
Đakovačke bušare prati i gastro-fest sa 40 izlagača hrane, pića, rukotvorina i dr. U nedjelju je u prigradskim Piškorevcima na programu pokladno jahanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.