Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljeni veliki projekti u Retfali

14.09.2022.

12:39

Autor: Radio Osijek

Radni sastanak u GČ Retfala

Radni sastanak u GČ Retfala

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Gradska četvrt Retfala obilježava svoj dan i župni god Uzvišenja svetog Križa. Prijepodne je održan radni sastanak zamjenika gradonačelnika Dragana Vulina s predstavnicima Vijeća Gradske četvrti i osječkih tvrtki te najavljeni brojni planovi i projekti, od rekonstrukcije vodovodne mreže, nadogradnje škola do izmiještanja pruge u Strossmayerovoj.


U sklopu proslave Dana Gradske četvrti Retfala i župnog goda Uzvišenja svetog Križa u 16 sati bit će položeni vijenci u spomen na poginule branitelje, a pola sata kasnije počet će svečana sjednica Vijeća Gradske četvrti. Revijalno kuhanje ribe i podjela građanima kod Boćarkog doma najavljeno je za 17 sati, a sveta će se misa u župnoj crkvi prikazati u 18 i 30. Prijepodne je održan radni sastanak zamjenika gradonačelnika Dragana Vulina s predstavnicima Vijeća Gradske četvrti i osječkih tvrtki.

Ove je godine Gradska četvrt Retfala raspolagala sredstvima od 583 tisuće kuna za svoje prioritete što je povećanje od 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Puno je projekata i planova na poručju Retfale, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, od kojih je najveći projekt Osijek IV prijavljen u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Odobrena su sredstva od gotovo 125 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU, a ostatak podmirju Hrvatske vode i Vodovod Osijek. U Retfali će od toga biti uloženo oko 34 milijuna kuna za rekonstrukciju vodovoda i sustava odvodnje u Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici. Radovi traju i u Črvsničkoj ulici, vrijednost je približno 3 milijuna kuna, a završeni će biti do kraja godine.

U planu je nadogradnja osnovnih škola Retfala i Ivana Filipovića kako bi sve osnovne škole u gradu imale jednosmjensku nastavu. Sljedeće godine planira se projektirati glavni retfalački trg kako bi i ta gradska četvrt dobila primjereno središte.

Retfala mijenja svoju vizuru, poručio je dogradonačelnik Vulin, podsjetivši da je Strossmayerova prije nekoliko mjeseci postala državna cesta. U suradnji s Hrvatskim cestama GPP će u sklopu projekta uređenja tramvajske infrastrukture izmjestiti tramvajsku prugu na desni kolnički trak i sa sjeverne i s južne strane Strossmayerove, od Rokove do Svilajske. Ostat će više mjesta da drvored, pješačku i biciklističku stazu na toj budućoj aveniji za nekoliko godina.Predsjednik Vijeća GČ Retfala Antonio Ilić i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.