Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljeno povećanje plaća u Same Deutz-Fahr Žetelica, radnici nezadovoljni

05.03.2019.

13:14

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Nakon neuspjelog štrajka, radnicima tvornice Same Deutz Fahr Žetelica u Županji, Uprava je odlučila povećati plaće. S radnog sastanka čelnika grupacije SDF s predstavnicima sindikata 1.ožujka u Trevigliu u Italiji stigao prijedlog Aneksa Kolektivnog ugovora, a radnici su i dalje nezadovoljni.

 

Sastanak je trajao sedam sati. Nakon sramotne odluke Vrhovnog suda, Uprava je 1.ožujka u sjedištu grupacije u Italiji iznijela prijedlog o povećanju plaća, dogovor je postignut, ali radnici su nezadovoljni. Ni dvadeset i dva dana u štrajku nisu priznata. Moramo raditi, ali sve to vodi daljnjim odseljavanjima mladih i sposobnih ljudi” - rekao je, među ostalim, predsjednik Štrajkaškog odbora - sindikalni povjerenik Marko Ivkošić. Podsjeća kako je prosječna neto plaća u proizvodnji u Same Deutz Fahr Žetelice oko 3500 kuna zbog čega je u zadnje dvije godine tvornicu napustilo 85 mladih radnika svjesnih da na Zapadu za slične poslove mogu dobiti plaću veću od 2000 eura..

 

Štrajk je, podsjetimo, počeo 9. siječnja i poslodavac ga je sudskim putem odmah pokušao proglasiti nelegalnim. Županijski sud u Vukovaru proglasio ga je zakonitim, no Vrhovni je sud prihvatio žalbu Uprave i zabranio štrajk.

 

Radnici su se 8. veljače vratili na svoja radna mjesta i nastavili proizvodnju. O Aneksu Kolektivnog ugovora, kaže sindikalni povjerenik Marko Ivkošić, radnici će se u anketi izjasniti do kraja tjedna. Tijekom štrajka, osam ih je napustilo tvornicu u potrazi za boljom budućnošću. Tražili su povećanje bruto plaće od 740 kuna na svim razinama, plus osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Nakon odluke Vrhovnog suda regionalni pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković najavio je podizanje ustavne tužbe zbog povrede ustavnog prava na štrajk i načela zakonitosti. Upozorio je da je njome povrijeđen Zakon o radu jer im je ograničeno pravo na štrajk zbog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Nakon što je Uprava sindikalce krajem prošlog tjedna pozvala na sastanak u Italiju, tijekom višesatnih pregovora dogovor je ipak postignut i to povećanje plaća na svim razinama iz Aneksa Kolektivnog ugovora iz travnja 2016., počevši s plaćom za ožujak 2019. godine, s isplatom u travnju.

 

- U Italiji smo se sastali s čelnicima grupacije i tvornice kombajna u Županji i dogovorili smo povećanje bruto plaće za ovu godinu u iznosu od 487,50 kuna na svim razinama, od sezonaca pa nadalje. A u slijedeće dvije godine povećanje za dodatnih 260 kuna, i to 112,50 kuna u slijedećoj i 150 kuna u 2021. godini. Riječ je o ukupnom povećanje bruto plaće za 750 kuna u tri godine – potvrdio je Ivkošić. Povećanja obuhvaćaju i povećanje minimalne plaće za 2019., ali se ne primjenjuju na sve radnike u odjelu prodaje, kao ni na radnike koji imaju menadžerski ugovor. Dogovoreno je i da socijalni partneri u SDFŽ-u Županja neće pregovarati o daljnjim izmjenama Kolektivnog ugovora ili povećanju plaća do zaključno 1. ožujka 2022. godine.

 

 

 

 

sastanak u Italiji (SSSH)

sastanak u Italiji (SSSH)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.