Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolje rakije proizveo je Požežanin Zlatko Šimić

11.12.2020.

11:52

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Šampion 16. Edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera 2020. u organizaciji županijske komore Osijek Zlatko Šimić iz Požege proizveo je najbolju šljivovicu. Destilerija Šimić ima godišnju proizvodnju između 20 do 30 tisuća litara i svoje nasade.

"Nagrada je potvrda našeg ustrajnog rada,  no predstavlja i obvezu da budemo još bolji i kvalitetniji. Unatoč teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, nama jde sve bolje i bolje. Kad je dobra kvaliteta voća, kad je tehnologija prisutna, tu je onda i rezultat. Imamo 7 hektara kruške viljamovke i 7 ha šljive, što je također vrlo važno. S dobrom je sirovinom i uspjeh destilata zajamčen. Uz kvalitetnu je sirovinu dakle, izuzetno važna i kontrolirana fermentacija, kvalitetni kotlovi za destilaciju te kasnije odležavanje. Odležavanje je od jedne do četiri godine, zavisno o destilatu. Rakije su roba koja nije pokvarljiva i na sreću nismo u problematičnoj situaciji, kao poljoprivrednici koji proizvode robu s kratkim rokom trajanja", ustaknuo je Zlatko Šimić.

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.