Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolje viteško vino

05.12.2012.

10:34

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Graševina Vrhunska 2011. Iločkih podruma prvo je hrvatsko viteško vino prema odabiru Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, koja je u sklopu 7. Zagreb VinoCom 2012. međunarodnog festivala vina i kulinarstva proteklog vikenda održala svoj 1. Viteški turnir.

Cilj turnira je izabrati Hrvatsko viteško vino koje će bratovština koristiti za svoje promotivne aktivnosti. Na ovom prestižnom turniru sudjelovalo je četrdesetak članova Bratovštine, a konačan sud donio je Viteški sud sastavljen od vrsnih enologa, članova bratovštine koji su certificirani ocjenjivači.

 

Tema Viteškog turnira ove godine bila je sorta graševina. Dvadeset prijavljenih vina te sorte razvrstano je u četiri grupe. Pobjednici grupa ušli su u finale gdje je od četiri vina sorte graševina titulu prvog hrvatskog viteškog vina ponijela Graševina vrhunska 2011. Iločkih podruma.

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 3. studenog 2002. utemeljen je Hrvatski viteški konzulat. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja stotinjak štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.