Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolje za najbolje

08.08.2022.

13:22

Autor: Ana Mitar Šimić

Predstavljanje projekta Najbolje za Najbolje u srpnju

Predstavljanje projekta Najbolje za Najbolje u srpnju

Foto: Željko Kovačević / Radio Osijek

"Najbolje za najbolje" projekt je osječke gradske uprave, Osijek Software Cityja i osječkog Sveučilišta koji će studenticama i studentima Ferit-a, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje. Po završetku studija tvrtka koja ih je stipendirala ponudit će i radno mjesto. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj, kako ju je nazvao Vulin, tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Gradski dio stipendije je 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

Ono što ovu stipendiju čini drugačijom od uobičajenih jest to što se dodjeljuje već početkom studiranja, a ne na drugoj ili trećoj godini, što znači da unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiva ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju studenti mogu raditi preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. 

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

„Za razliku od gradske stipendije za studente u visini od 1200 kuna ili 600 kuna za srednjoškolce, gdje je uvjet prebivalište na području grada Osijeka, to za STEM stipendiju nije uvjet. To može biti netko iz Slavonije, ali i ne mora. Cilj nam je privući najbolje studentice i studente za deficitarna zanimanja koji će doprinijeti razvoju osječkih tvrtki, a time i našeg grada, županije pa i šire.”, rekao je Vulin    


Više o detaljima stipendije poslušajte u izjavi zamjenika gradonačelnika Osijeka, Dragana Vulina

Dragan Vulin o stipendijama Najbolje za Najbolje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.