Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji fiš paprikaš u Hrvatskoj - iz Velike Kopanice

03.12.2016.

00:48

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu proslave Dana grada Osijeka održano je i 21. hrvatsko natjecanje u kuhanju fiš paprikaša. Najbolji fiš pripremio je Ivica Pandurević iz Velike Kopanice koji se natjecao "pod zastavom" Turističke zajednice grada Požege.

Drugo je mjesto osvojio je Zoran Toprek i njegova ekipa iz Kneževih Vinograda, a treće mjesto pripalo je Samiru Podnaru iz Donjeg Miholjca. Natjecale su se 24 ekipe najboljih majstora kotlića iz cijele Hrvatske, a organizator i ovogodišnje manifestacije bila je Turistička zajednica grada Osijeka. Zanimljivo je kako je prvi put u ocjenjivačkom sudu bilo i troje natjecatelja, a njihova su se imena izvlačila "iz šešira". Uz njih su fiš paprikaše ocjenjivala i dva provjerena imena- Jelica Černi iz osječke Ugostiteljsko-turističke škole i profesorica Mirjana Primorac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. 

Zanimljivo je također kako se natjecala i jedna ekipa iz Makarske, a upravo će u Makarsku na nagradno vikend putovanje pobjednik fišijade Ivica Pandurević zahvaljujući hotelijeru i novinaru Vedranu Ribareviću. Pandurevića je, kao pobjednika na fišijadi održanoj u sklopu Aurea festa u Požegi na državno natjecanje uputila turistička zajednica toga grada. On je istaknuo kako sa svojom ekipom nastupa na brojnim fišijadama diljem Hrvatske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine te smatra kako ovogodišnja pobjeda i nagrada u njegove ruke ne dolazi slučajno. "Nema tajne najboljeg hrvatskog fiša, to je trenutak inspiracije", rekao je Ivica Pandurević i dodao kako su svi sudionici državnoga prvenstva odlični kuhari koji se poznaju godinama, a samo nijanse presuđuju u tome tko će pobijediti.

Drugo mjesto na državnom prvenstvu u kuhanju fiša osvojio je Zoran Toprek iz Kneževih Vinograda i njegova ekipa pod imenom "Hladno pivo" koja je predstavljala Turističku zajednicu Belog Manastira. Natječe se već 15 godina i osvajao je, kaže, uglavnom prva mjesta.  

Samir Podnar, rudarski tehničar iz Donjeg Miholjca pohvalio je dobru organizaciju natjecanja koje je održano u restoranu Copacabana. Kuhao je za Turističku zajednicu Donjeg Miholjca i osvojio treće mjesto na državnom prvenstvu, a član je i udruge "Kupusari". Sve što zna naučio ga je Nedjeljko Josić, predsjednik te udruge, koji je vrhunski majstor i dugogodišnji natjecatelj u kuhanju fiša. Kupusari, kaže Podnar, ne kuhaju samo fiš nego i druge specijalitete poput sarme ili čobanca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.