Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji ja- novi projekt Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

29.11.2018.

12:25

Autor: Monika Kralj

dio plakata Centra

dio plakata Centra

Foto: - / -

„Najbolji ja- sveobuhvatni program selektivne prevencije ovisnosti kod djece i mladih“ novi je projekt danas predstavljen u osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu. Projekt je usmjeren na prevenciju ovisnosti kod djece i mladih.

Cilj projekta je, kako ističu u Centru, selektivna prevencija ovisnosti o alkoholu, pušenju i psihoaktivnim tvarima kod djece i mladih u riziku na području Osječko– baranjske županije u skladu s Europskim standardima za kvalitetnu prevenciju zlouporabe droga. 

Iz Centra za nestalu djecu i zlostavljanu djecu pozivaju zainteresirane mlade od 16 do 35 godina s područja cijele Slavonije da se volonterski angažiraju te postanu mentori djeci i mladima u rizičnom socijalnim okruženju ili s problemima u ponašanju.

Projektom je predviđeno uključivanje 25 volontera- mentora s područja 5 slavonskih županija koji, nakon što zadovolje određene kriterije selekcije i prođu potrebnu edukaciju, postaju mentori djeci i mladima i s njima na kvalitetan način provode slobodno vrijeme uključivanjem u aktivnosti financirane od strane nositelja projekta. Kroz projekt se nastoji na sveobuhvatan način kod djece i mladih prevenirati sve oblike ovisnosti kroz edukativne i socijalizacijske aktivnosti, medijsku kampanju, no prvenstveno kroz uspostavljanje odnosa s osobom prosocijalnog ponašanja-mentorom/icom. Odnos mentor– dijete zasnovan na prijateljstvu pozitivno utječe na razvoj socijalnih vještina djeteta, stjecanje novih interesa i navika te pozitivnog stava prema učenju i školi, povećanje samopouzdanje, a ujedno doprinosi i prevenciji rizičnog ponašanja (zlouporabe sredstava ovisnosti, nasilja i delikvencije) i omogućuje razvoj i jačanje zaštitnih mehanizama kod djece.

Partnerska organizacija na projektu je Volonterski centar Osijek, dok su suradničke organizacije na projektu Dom za odgoj djece i mladeži Osijek i Centar za pružanje usluga u zajdnici Klasje čiji korisnici će sudjelovati u mentorskom programu i drugim projektnim aktivnostima.

Projekt „Najbolji ja - sveobuhvatni program selektivne prevencije ovisnosti kod djece i mladih“ je nastavak mentorskih programa koji se kontinuirano provode unazad četiri godine među djecom i mladima u rizičnom socijalnom okruženju ili s problemima u ponašanju– korisnicima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i suradničkim organizacijama Domom za odgoj djece i mladeži Osijek i Centrom za pružanje usluga u zajednici Klasje.

Projekt financira Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a provodi se do 31. kolovoza 2019. godine. /podaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu/

 

      
                             

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.