Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji kulen OPG-a Novosel iz Gata

13.07.2022.

14:56

Autor: HRT Radio Osijek

Ocjenjivanje kulena

Ocjenjivanje kulena

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku dodijeljena su priznanja najuspješnijim proizvođačima kulena na prvom ocjenjivanju kakvoće održanoj u organizaciji toga fakulteta. Na ocjenjivanje koje je provedeno prije nekoliko dana pristigla su 33 uzorka kulena prijavljenih obrta i OPG-ova, a danas su podijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje. Slađan Novosel iz Gata proizveo je najbolje ocjenjen kulen

Fakultet Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku preuzeo je od Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek organizaciju ocjenjivanja kakvoće kulena koji su proizveli obrtnici i vlasnici OPG-ova. Na 1. ocjenjivanju provedenom 7. ovog mjeseca pristigla su 33 uzorka. "Više sam nego zadovoljan i zahvalan odazivom", rekao je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva profesor Goran Kušec, te dodao da su svi uzorci kulena bili odlični, te da su samo nijanse odlučivale.

"U ocjenjivanju pratimo vanjski izgled, teksturu, presjek, okus i miris", rekao je član povjerenstva Krešimir Mastanjević s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta. "Dobar kulen ne smije biti ni preljut ni prezačinjen i imati karakterističan okus. Važna je usklađenost okusa tako da ne dominira ni jedan od začina, te da nema tehnoloških grešaka koje se primjerice očituju u tamnom rubu i višku ili nedostatku vlažnosti", rekao je Mastanjević.  

Još jednom najbolje ocjenjen kulen imao je vlasnik OPG-a Novosel Slađan Novosel iz Gata. Sva ti uzorka koje je predao ostvarila su prva mjesta, tako da je ponio i titulu šampiona kulena. "Dugo se bavimo proizvodnjom kulena. Otac je bio prvi, a nakon što su završili studij priključili su se sin i kći. Uz pomoć europskih fondova modernizirali smo proizvodnju od polja do stola", rekao je Novosel, Za veću prodaju u Hrvatskoj Novosel kaže da je odgovoran PDV od 25 posto tako da većinu proizvodnje izvozi u Austriju, Italiju, Poljsku i Njemačku. Planira podići cijenu koja trenutačno iznosi 185 kuna za kilogram.

I ovogodišnje ocjenjivanje još je jednom pokazalo da je kvalitet kulena iz godine u godinu sve bolji, a to je i jamstvo da će se vrhunski proizvod lakše probiti na svjetskom tržištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.