Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji orači Osječko-baranjske županije

25.07.2015.

16:22

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mihael Sklizović iz Rakitovice i Tomislav Kaluđer iz Habjanovaca najbolji su orači Osječko-baranjske županije.

Sklizović se natjecao u kategoriji plugova ravnjaka i osvojio najviše bodova prema ocjenama stručnog povjerenstva. Uz njega su na natjecanju bile i partnerice iz RTL-ove emisije "Ljubav je na selu" u kojoj je Mihael Sklizović jedan od sudionika. U kategoriji plugova premetnjaka najbolji je bio Tomislav Kaluđer iz Habjanovaca, a konkurent mu je bio samo Darko Lacković iz Šljivoševaca. Sklizović je imao jaču konkurenciju (osam natjecatelja), a drugo mjesto osvojio je Marko Koprivanac iz Šljivoševaca (najmlađi sudionik natjecanja) dok je treći bio Tomica Mojzeš iz Podgorača. 

Riječ je o 12. natjecanju orača Osječko-baranjske županije koje je u petak održano u Magadenovcu. Za razliku od prijašnjih godina, kada je bilo puno više sudionika, ove je godine oralo tek deset orača. Sklizović i Kaluđer predstavljat će svoju županiju na državnom natjecanju orača koje će se održati od 4. do 6. rujna u Suhopolju. Svjetsko natjecanje orača bit će održano sljedeće godine u Velikoj Britaniji. 

Kako je istaknuo Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske organizacije orača cilj je ovakvih manifestacija potaknuti svijest poljoprivrednika o važnosti oranja kao temeljne agrotehničke mjere koju je važno odraditi kvalitetno kako bi se omogućili dobri prinosi i sačuvalo tlo. Osim što je natjecanje značajno zbog druženja, edukacije i popularizacije života u ruralnim područjima, natjecanje orača značajno je i u smislu turističke promocije naše zemlje, rekao je Majdak te podsjetio kako je svjetska natjecanja u Irskoj ili Francuskoj promatralo više od 250 tisuća posjetitelja.

Osječko-baranjsko natjecanje orača otvorio je zamjenik župana, doktor Željko Kraljičak u nazočnosti organizatora, među kojima je i Savjetodavna služba.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.