Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji poštari Hrvatske

09.02.2015.

12:53

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra će biti objavljeno tko je najbolji djelatnik Hrvatskih pošta. Zanimljivo je kako je od 6 djelatnika koji su ušli u najuži krug izbora četvero Slavonaca, a od toga dvoje Osječana.

Korisnici usluga Hrvatskih pošta slali su pisma i kupone upravi tvrtke te ocjenjivali rad djelatnika, posebice poštara. Šest djelatnika, među kojima su Osječani Tihomir Marinović i Stjepan Tolj, ušli su u najuži izbor jer su dobili najviše pohvala. Osim njih još su dva "najpoštara" Slavonca i to iz Petrijvaca i Pleternice. Danas je ekipa HRT-a u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" posjetila Odjel opće dostave u glavnoj osječkoj pošti kako bi snimila kandidata za najboljeg poštara- Tihomira Marinovića, a Stjepan Tolj zaposlen je na šalterima u poštanskom uredu u Pothodniku.

Tihomir radi u HP-u od 1996. godine, a poštar je od 2001. godine. Trenutačno svakodnevno posjećuje neparne kućne brojeve u najvećem gradskom naselju Sjenjaku. Svakoga jutra preuzima između 500 i 700 pismovnih pošiljki koje razvrstava po adresama, puni poštarsku torbu i pješice obilazi Sjenjak te prehoda nešto više od 10 kilometara. Tihomir kaže kako je posao naporan i težak, no s obzirom na činjenicu da voli raditi s ljudima nije mu teško. Najvažnije je, kaže, naoružati se osmijehom i dobrim raspoloženjem, a brige i probleme ostaviti kod kuće. 

Voditeljica Odjela opće dostave 31000 Osijek, Nada Skoko izjavila je kako su joj dragi svi djelatnici, a posebice poštar Tihomir Marinović. Poštarski posao smatra teškim i kompliciranim jer se obavlja pod raznim vremenskim uvjetima, po velikim vrućinama, kiši ili hladnoći i naporno je cijelo radno vrijeme hodati. I tu s torbom koja prazna teži 3 kilograma, a puna i do 13 kilograma. U Osijeku je 36 poštara od kojih su dvije žene, a grad je podijeljen na isto toliko područja ili, kako kažu u pošti- rajona. Najteži je 14. rajon u kojem dnevno poštar treba prijeći čak 17,4 kilometra. Danas je u Osijek stiglo čak 23 tisuće pismovnih pošiljki, a prosječno dnevno stigne 13 tisuća pisama i 1.600 vrijednosnih pošiljki, rekla nam je Nada Skoko.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.